Knjigoteka Kultura

Najčitanije knjige ovog leta u Čajetini

U biblioteci Ljubiša R Đenić ovog leta su bili najčitaniji sledeći naslovi:

Jul – Roman u slikama, Gordana Kuić

Avgust – Srpsko srce Johanovo, Veselin P. Dželotović

Septembar – Ni nebo, ni zemlja, Dejan Nikolić (domaći pisci) i  Svetlo u prozoru, Lusinda Rajli (strani pisci).

Leto je vreme odmora, a članovi biblioteke Ljubiša R Đenić su bili aktivni. U julu je najtraženija bila knjiga Gordane Kuić “Roman u slikama”. Gordana Kuić se ponovo bavi temom holokausta kroz priču o životu porodica Kalderona, Koena i Konfortija u Bitolju i Beogradu. Istovremeno ovo je i ljubavni roman koji govori o pojedincima koji su smogli hrabrosti da se bore sa pomamom organizovanog zla.

Roman Srpsko srce Johanovo, Veselina P. Dželotovića je knjiga koja je prošle godine predstavljena čitalačkoj publici u Čajetini. Ovaj roman je nastao na osnovu poeme iz 2006. godine, a po istinitom događaju koji se zbio u jednom selu na Kosmetu. Naime, jednom nemačkom aristokrati je transplantirano srce Jovana, kidnapovanog Srbina sa Kosova, a zajedno sa srcem – došla su i sećanja…

Veselin P. Dželotović je za roman “Srpsko srce Johanovo” dobio specijalno priznanja Akademije “Ivo Andrić” i Orden Centralne kozačke vojske Ruske Federacije. Objavljeno je više od dvanest izdanja, a roman je preveden na engleski, ruski, francuski, nemački, makedonski, slovački i rumunski jezik.

Što se tiče septembra u ovom mesecu su najčitaniji domaći roman Ni nebo, ni zemlja, Dejana Nikolića koja predstavlja nastavak knjige Gazde i sluge, kao i  knjiga Svetlo u prozoru irske spisateljive Lusinde Rajli.

Radnja romana Ni nebo ni zemlja, se odigrava tridesetih godina XX veka, i prati živote Ljube i Todora, gazde i sluge, i njihovih porodica. Likovi u romanu biju male životne bitke, dok ih sudbina baca čas gore, čas dole, pa su ni na nebu ni na zemlji.

biblioteka-cajetina

Svetlo u prozoru, je još jedan roman o Drugom svetskom ratu. Priča prati život Emili de la Martinijer, koja je naslednica velikog plemićkog zamka na jugu Francuske. Sređujući zaostavštinu svoje majke Emili pronalazi tajnu sobu u zamku i zbirku pesama posvećenih Sofiji. Emili će tako otkriti svet Pokreta otpora, engleskih obaveštajaca, i život Konstans Karuters koja biva uvučena u zapetljanu mrežu obmane, čije će posledice uticati na buduće generacije.

Kada su u pitanju najmlađi čitaoci i oni su bili aktivni tako da je u julu najčitanija bila knjiga Slobodana Stanišića, Simonida, najmlađa srpska kraljica. U avgustu su mladi čitatelji najviše pozajmljivali knjigu Leto kad sam naučila da letim, Jasminke Petrović, dok je u septembru bila najčitanija knjiga Dođi na jedno čudno mesto, Vesne Aleksić.