Kultura Muzika Najave

Sedmi festival "Svet muzike" u Sirogojnu

Festival „Svet muzike“ se po sedmi put održava u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu od 12. do 13.avgusta. Osnovna ideja festivala je da posetiocima Muzeja predstavi tradicionalnu muziku Srbije i Balkana putem koncerata i edukativnih radionica. Publika festivala ima priliku da „uživo“ vidi i čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja i sviranja.

Ove godine na festivalu će nastupiti Slobodan Trkulja, E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) i “Beogradski Jazz Trio” sa gostima. Subota, 12. avgust je rezervisana za koncert Slobodana Trkulje čiji nastup počinje u 13 časova. Trkulja sa svojim sastavom “Balkanopolis” izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana ali na nov i moderan način. Njihov zvuk na zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani “Moderna tradicija Balkana”. Za poslednjih 10 godina, pod uticajem zvuka “Balkanopolisa”, nastali su mnogi muzički sastavi koji idu njihovim stopama. Ovu muziku kritičari opisuju kao “savremenu i umetnički inteligentnu sintezu tradicionalne srpske muzike i modernog džeza i fuzije”, “asimetričnih taktova Balkana i udarnih ritmova modernog fanka”, koja ishoduje “neviđenim primerima ritmičnih vatrometa”.

U nedelju, 13. avgusta su planirani nastupi E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) u 13 časova, a trideset minuta kasnije počinje nastup “Beogradski Jazz Trio”.  E.J.O. (Ethno Jazz Orchestra) donosi neobičnu simbiozu tradicionalnih melodija Balkana, afro i fjužn džez muzike. Spoj jazz vokala Milice Dobrić, upečatljivosti zvuka i savremenog pristupa tradicionalnim notama i njenih saradnika, Stevana Milijanovića na klavijaturama, koji je uradio aranžmane za skoro sve pesme, Aleksandra Jovana Krstića na flauti i kavalu, Armanda Mesaroša na basu, Alekse Milijanovića na bubnjevima i perkusioniste Aleksandra Alempijevića, novim i nadasve neobičnim tonom boji šarenoliku world music i modernu džez scenu.

Na inicijativu doajena jugoslovenske jazz scene,bubnjara Miodraga-Đina Maljokovića, a po uzoru na svetski poznati jazz ansambl ” Art Blakey and Jazz Messengers ” u Beogradu je 2008. godine osnovan ansambl “Beogradski Jazz Trio”. Već sledeće godine u saradnji sa PGP-RTS, ansambl snima svoj prvi album ” I love you ” koji iste godine po oceni džez kritičara biva proglašen džez albumom godine.Od tada pa sve do danas , ansambl nastupa na svim značajnim domaćim festivalima: „ Mermer i zvuci“- Aranđelovac, „Mokranjčevi dani muzike“ -Negotin, „Festival kulture“ –Knjaževac, „Kragujevački džez festival“ … Ansambl je imao i nekoliko humanitarnih nastupa kao i mnogobrojne džez radionice . Kuriozitet ovog ansambla je da ansambl nikad ne nastupa u istom sastavu već prema trenutnoj inspiraciji vođe ansambla, ali uvek sa vrhunskim muzičarima. Ovoga puta glavna inspiracija im je ” etno džez “.