Istorija

Atomski čovek – Sacumo Jamaguči

Sacumo Jamaguči (Tsutomu Yamaguchi) je po završetku Drugog svetskog rata postao poznat kao čovek koji je preživeo eksplozije atomskih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

Jamaguči je 1945.godine živeo u Nagasakiju,g de je radio u fabrici kompanije Micubiši. U maju te godine Jamaguči je dobio premeštaj u Hirošimu a povratak za Nagasaki je planiran za 6.avgust.

Atomic_bombing_of_Japan

Zanimljivo je da Jamaguči pošao na železničku stanicu kada je shvatio da je zaboravio isprave (hanko) u stanu. U trenutku kada je po drugi put išao ka železničkoj stanici video je dva padobrana i odmah zatim veliki bljesak. U tom trenutku časovnici su pokazivali 8:15 a na grad je pala atomska bomba “Mali dečak”. Jamaguči se tada nalazio na oko 3 kilometara od centra grada.

Od eksplozije su mu pukle bubne opne, i zadobio je opekotine po levoj strani trupa i lica. Povređen Jamaguči je uspeo da se domogne skloništa u kome je proveo ceo dan. Sutradan je uspeo da se vrati u Nagasaki, gde je dobio i prvu pomoć.

www.wikipedia.org - Justin Mccurry
www.wikipedia.org – Justin Mccurry

Pošto se oporavio, Jamaguči se 9.avgusta vratio na posao. U trenutku dok je razgovarao sa šefom nad Nagasakijem je eksplodirala atomska bomba “Debeljko”. Na sreću ovog puta Jamaguči je prošao bez povreda, ali se zbog infekcije rana zadobijenih u Hirošimi razboleo.

Ono što je u oba slučaja spasilo život Jamagučiju bila je činjenica da se nalazio na nešto više od 3 kilometra od centra eksplozije.

Jamaguči je posle rata prvo radio kao prevodilac za američke snage a zatim je postao upravnik škole. Kasnije se ponovo zaposlio u kompaniji Micubiši gde je projektovao tankere. Jamaguči je 2006.godine učestvovao u snimanju filma o iskustvima 165 ljudi koji su preživeli obe eksplozije. Film je prikazan i u Ujedinjenim nacijama a Jamaguči se tada založio za zabranu nuklearnog oružja.

Japanska vlada je Jamagučiju 1957.godine priznala status žrtve atomske bombe (hibakusha) iz Nagasakija, a tek 24.marta 2009.godine mu je priznat i status žrtve bombardovanja Hirošime, tako da je tada postao jedina osoba u Japanu koja je zvanično priznata kako preživeli oba bombardovanja.

Sacumo Jamaguči je preminuo 4.januara 2010.godine od raka želudca. Iste godine je preminula i njegova supruga od raka jetre, koja je takođe preživela bombardovanje Nagasakija. Svo troje dece ovog bračnog para imaju zdravstvene probleme koji predstavljaju posedlicu radijacije kojoj su njihovi roditelji bili izloženi.

Jamaguči je napisao i dve knjige, u prvoj je opisao svoje iskustvo vezano za bombardovanje Hirošime i Nagasakija. Druga knjiga je bila zbirka poezije.