Politika Vesti

Čajetina nudi zamljište za memorijalni centar

Kako je ovih dana skrenuta pažnja na žrtve NATO agresije ideja o gradnji Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida u 20.veku je ponovo postala aktuelna. Podršku ovoj ideji je dao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamtović, koji je istakao da bi ovaj centar trebao da bude građen po ugledu na jevrejski Jad Vašem.

“Srbija mora pod hitno da krene u izgradnju Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida u 20. veku, gde bi bila prikupljena i ispisana imena svih naših sunarodnika koje je zločinačka ruka ubila u proteklih 100 godina, od balkanskih i Prvog svetskog, preko Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, zaključno sa žrtvama NATO agresije na Srbiju i srpski narod 1999. godine – izjavio je Stamatović, ističući da vladajuća većina, pošto je “dobila šamar” biračkog tela u Srbiji koje je u ogromnoj većini patriotsko, sada namerava da, “navrat – nanos”, Predlog zakona o ratnim memorijalima stavi na dnevni red parlamenta i ubere koji politički poen, iako je, do juče, opstruirala svaku takvu inicijativu.

“Ovaj memorijalni, istorijski i edukativni centar mora da se gradi, ne u Beogradu, već u Zapadnoj Srbiji, tamo gde se matična država spaja sa ostalim srpskim zemljama, tamo gde su se najsnažnije branili Srbija i srpstvo, tamo gde su zlotvori i počinili najveće zločine nad srpskom nejači. Da sve ne bi prešlo u licitiranje ili izgovore tipa “nema para” koje kao papagaji ponavljaju državne raspikuće iz Vlade Srbije, opština Čajetina je spremna da ponudi besplatnu lokaciju i izdvoji ozbiljna sredstva za što hitniji početak realizacije ovog projekta – ističe Stamatović.

To mora da bude, istovremeno, i državni, svegrađanski, i srpski nacionalni, svetovni, duhovni i verski spomenik, ali i svesrpski Zid plača i mesto sećanja na sve naše svete žrtve i mučenike – kaže Milan Stamatović objašnjavajući da ova ideja ne isključuje izgradnju memorijalnog centra na beogradskom Sajmištu koji je, pre svega, znak pijeteta prema jevrejskim žrtvama nacističkog holokausta.