Politika Vesti

Makedonija – novi test za Ciprasa

Vlada Aleksisa Ciprasa sutra će biti po svemu sudeći imati poslednji test pre izbora koji su planirani za oktobar ove godine. Ostavka ministra odbrane Panosa Kamenosa i lider stranke Nezavisni Grci (ANEL) je naterala Ciprasa da u parlamentu traži glasanje o poverenju Vladi. Ciprasova Siriza u parlamentu ima 145 poslanika od potrebnih 151. Kamenosova stranka je imala sedam poslanika. Ciprasu će ovo biti četvrto glasanje o poverenju.

Kako su objavili svetski mediji po svemu sudeći Ciprasova vlada će preživeti glasanje o poverenju jer su pojedini poslanici ANELa otkazali poslušnost šefu partije. Ukoliko parlament pruži podršku Vladi, sledi usvajanje Prespanskog sporazuma kao i seta zakona kojim se reguliše minimalna cena rada, dogovor o uređenju odnosa sa crkvom…

Ukoliko parlament u Atini usvoji Prespanski sporazum može se očekivati da Republika Severna Makedonija 2020.godine postane trideseta članica NATO pakta. S druge strane ukoliko Grčka ne usvoji Prespanski sporazum situacija će biti znatno komplikovanija.

Poslednjih dana se aktivirala i ruska diplomatija koja traži da se o imenu Severne Makedonije raspravlja u Savetu bezbednosti UN, a da li će ruski predlog proći prvenstveno zavisi od odluka Grčke.