Ekonomija Lokalna privreda Politika Vesti

Narodna gondola

Narodna radna akcija kojom će početi izgradnja najveće panoramske gondole na svetu „Gold gondole Zlatibor“ počinje u subotu, 11. februara 2017. godine u 10 časova.

Opština Čajetina poziva građane Zlatiborskog okruga i sve zainteresovane da se u 10 časova okupe kod položenog kamena temeljca, iznad pijace u centru Zlatibora, gde će biti podeljen alat i započeti radovi na izgradnji početne stanice Gold gondole.

Radna akcija koja će se odvijati pod sloganom “Gradimo našu gondolu, gradimo Srbiju” okupiće više hiljada volontera ne samo našeg kraja nego i svih naših prijatelja širom Srbije kojima je Zlatibor na srcu i koji žele da najposećenija srpska planina dobije svetsku atrakciju u kojoj će turisti uživati. Uz tople napitke, hranu i muziku nadamo se da će uspešno započeti prva gradnja jednog kapitalnog objekta u postitovskoj Jugoslaviji koju će, silom prilika i nebrigom države, graditi sam narod.

U subotu, Zlatibor brani narodnu imovinu od raspikuća. Brani čast i dostojanstvo Srbije. Budite sa nama u zajedničkoj odbrani – poručuje Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Stamatović podseća da država i nadležna ministarstva već dve godine opstruišu izgradnju „Gold gondole Zlatibor“ i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi buduće gondole, u korist lopova koji hoće da otmu državno zemljište milionske vrednosti od naroda.

Ministarstvo građevinastva, saobraćaja i infrastarukture licemerno poziva opštinu Čajetina da preda zahtev za izdavanje građevinske dozvole, a da državna birokratija prethodno nije završila svoj deo posla. Ministarka Zorana Mihajlović uporno ponavlja kako Ministarstvo podržava investiciju veka u zlatiborskom kraju, a partijske birokrate čine sve da je zakoče. Zbog toga nema više čekanja. Onog trenutka kada državne birokrate završe svoj posao, mi ćemo predati zahtev za izdavanje građevinske dozvole – dodaje Stamatović.

Izgradnja panoramske gondole na Zlatiboru najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju ciljeva opštine u narednih deset godina – ostvarenje deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. “Gold gondola Zlatibor” je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Trasa najduže panoramske gondole na svetu, koja spaja centar Zlatibora i vrh Tornika, preko Ribničkog jezera, dugačka je devet kilometara.

Tokom prošle godine na Zlatibor je od dobavljača iz Francuske stigao konvoj od poslednjih jedanaest kamiona opreme potrebne za gradnju gondole, a izvođači radova, izabrani na javnom tenderu, čekaju da se steknu građevinski uslovi za njenu gradnju.

Budući da državna birokratija i neki privatni investitori bliski sadašnjem režimu, koji hoće da prigrabe državnu imovinu, koče taj projekat, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i direktorka JP Gold gondola, pozvali su građane na radnu akciju kojom će započeti radovi na izgradnji panoramske gondole.

Sve informacije o radnoj akciji građani mogu dobiti na sajtu www.goldgondola.rs . Učesnici i volonteri mogu se prijaviti na telefone JP Gold gondola 069 855 00 40, na telefone u opštini Čajetina 064 310 69 93 ili preko FB stranice Gold gondola Zlatibor.