Politika Vesti

Opozicija podržala inicijativu Čajetine, Paraćina i Šapca

Lideri opozicionih stranaka Srbije podržali su inicijativu opština Paraćin i Čajetina i Grada Šapca da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji.

Tim povodom su u Šapcu, 30.maja boravili: Dragan Đilas, šef odborničke grupe Savez za Srbiju u parlamentu Beograda, dr Zoran Lutovac, kandidat za predsednika Demokratske stranke, Vuk Jeremić, predsednik Nove stranke, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, Borislav Stefanović, predsednik Levice Srbije i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga”.

Izvor: FB/Saša Paunović

Oni su na sastanku sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, zamenikom gradonačelnika Dušanom Kostadinovićem i predsednicima opština Paraćin i Čajetina Sašom Paunovićem i Milanom Stamatovićem razgovarali o stanju lokalne demokratije i problemima sa kojima se opštine i gradovi suočavaju.

Obraćajući se na konferenciji za novinare koja je tim povodom organizovana u Gradskoj kući, gradonačelnik Šapca ocenio je da bi sastanak trebalo da omogući da se u Srbiji čuje jedan nov glas, glas normalnosti.

“Predsednik opštine Čajetina i ja podržali smo pismo koje je naš kolega iz Paraćina poslao Savetu Evrope u kojem se ukazuje na katastrofalno stanje u lokalnim samoupravama u Srbiji, i na neprijatnosti, pritiske, pretnje i nezakonite radnje kojima su izložene lokalne samouprave čiji čelnici nisu po volji Srpske napredne stranke. Zahvalan sam predstavnicima opozicije koji su danas došli u Šabac, da nas podrže, i verujem da je to dobar put i da smo danas postigli kvalitetan politički dogovor o tome kako da na dobar način predstavimo probleme lokalne demokratije u Istanbulu, na Konferenciji Saveta Evrope,” rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izneo je detalje zajedničke akcije čiji je cilj da dokaže kršenje osnovnih principa slobode, ljudskih prava, vladavine prava i lokalne demokratije u Srbiji.

“Osim prikupljanja dokaza, predviđena je peticija odbornika lokalnih parlamenata u Srbiji, koja će dati jasnu sliku stanja demokratije u lokalnim sredinama. Krajem juna sve to će biti izneto pred Komitet za monitoring Saveta Evrope, odnosno Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Nakon toga očekujemo proceduru čiji je cilj upućivanje misije za utvrđivanje činjeničnog stanja u ovoj oblasti u Srbiji”, objasnio je Paunović.