Događaji Ekonomija Lokalna privreda Politika Vesti Video

Počela gradnja početne stanice zlatiborske gondole

Zlatiborci su 1.maja na godišnjicu radne akcije nalivanjem betona u temelje početne stanice gondole nastavili radove na ovom projektu. Simbolično beton je na gradilište stigao volovskim zapregama.

Prisutnima su se obratili poznati satiričar Zoran Kesić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

 

Zoran Kesić je u prepoznatljivom maniru govorio o gondoli, aktuelnoj republičkoj vlasti i kako lokalni projekti ukoliko su profitabilni lako postaju republički. Kesić je Zlatiborce uporedio sa Galima iz stripa o Asteriksu i Obeliksu.
Potom se prisutnima obratio i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina koji je rekao da su radovi počeli „Zlatiborskom mobom“ pre više od godinu dana a da su Praznik rada 2018. godine intenzivirali smo te radove i zlatiborska gondola dobija svoje jasne obrise.

“Nakon tri godine ponovo se nalazimo na početku i želimo da uputimo poruku otuđenoj, odnarođenoj vlasti oličenoj u jednom čoveku i vaninstitucionalnim jedinicama Srpske napredne stranke“ nastavio je Stamatović „da poštuju Ustav i zakone ove države. Da ne sprečavaju opšti interes, da ne odugovlače, da nam ne vređaju inteligenciju i ne prave štetu državi Srbiji, građanima opštine Čajetina, turistima, investitorima”.

Stamatović je istakao da Zlatiborci žele da se satirom, humorom i olovkom bore za svoja prava i da neće dozvoliti da budu potcenjeni i omalovažavani.

“Da nas neko ne bi pogrešno shvatio, mi nismo protiv naše države. Ne, mi smo za našu državu. Ja sam činovnik ove države i radim za svoju državu. Neću da radim za vaninstitucionalne horde, paravojne jedinice Srpske napredne stranke, koje su uzurpirale kompletnu vlast i neću da se ponižavam, da molim, da klečim pred njihovim naprednjačkim institucijama, već hoću da odem u svoju državu, ministarstva, da me tamo sačeka ono što je u skladu sa zakonom i predviđeno i propisano“ zaključio je Stamatović.

Osvrnuvši se na nedavnu odluku državnih organa da područje Zlatibora proglase Parkom prirode i time Zlatiborcima uvedu još jedan namet Stamatović je poručio građanima opštine Čajetina da “sve ovo ovde što vidite u ovom prostoru od 647 kvadratnih kilometara je vaše. Ovo je naše, ovo je naše dece”.

Bojana Božanić, direktorka JP “Gold gondola” je ovim povodom rekla da je opština Čajetina dobila drugu građevinsku dozvolu i da su radovi već u toku na početnoj stanici gondole.

“Krenuli smo od kraja. Prvo smo dobili građevinsku dozvolu za poslednju stanicu na vrhu Tornika. To smo obeležili kao zvanični početak radova ali sada smo hteli simboličnim ubacivanjem ove prve lopate betona u temelje stuba koji će biti deo početne stanice da pokažemo da želimo da nastavimo sa tim radovima, da se naše aktivnosti na izgradnji gondole neće zaustaviti ni u jednom trenutku. Ono što smo završili do sada to je sve u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima. Opština Čajetina ima rešene imovinsko-pravne odnose na celoj trasi gondole, međutim videćemo da li će određene pravne zavrzlame, da ih tako nazovem, koje nemaju veze sa opštinom već isključivo sa državom biti prepreka da mi to što imamo kao rešene imovinsko-pravne odnose, da li će nam to omogućiti da i završimo gondolu“ zaključila je Božanić.

Rok za završetak početne stanice gondole je 11. jun ove godine, istakla je Božanić, i planiramo da nastavimo radove podizanjem stubova.

“To je, da podsetim,36 stubova do vrha Tornika sa međustanicom kod Ribničkog jezera. Sasvim sam sugurna da će projekat gondole Zlatibor značajno podići na svetskoj turističkoj sceni i da ćemo veoma brzo dostići postavljen cilj da u narednih sedam do deset godina imamo milion turista uz 10 miliona noćenja godišnje“.

Okupljenim građanima se obratio i Zoran Kesić, autor emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem”, koji je svojim prepoznatljivim, britkim stavom

osvrnuo na tok gradnje gondole na Zlatiboru.

One thought on “Počela gradnja početne stanice zlatiborske gondole

Comments are closed.