Događaji Ekonomija Lokalna privreda Politika Vesti

Stamatovića optužuju da je oštetio budžet

U protekla dva dana Zlatibor su uzburkali tekstovi u Kuriru, Blicu, Novostima

novine-napad-na-stamatovica

Naime Kurir je objavio vest da je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića i još deset osoba zbog sumnje da su državi naneli štetu veću od 55 miliona evra.

Kurir je tom prilikom objavio da se Stamatović sumnjiči da je, iako na to nije imao zakonsko pravo, lično dao dve dozvole za gradnju objekata od skoro 2.500 kvadrata, kojima je država oštećena za više od 2,7 miliona evra. Zatim da se istražuje postupak kupovine opreme za gondolu, kao i prodaju državnog zemljišta.

Jučerašnji Blic je naveo da je opštinsko rukovodstvo samo na ime konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem državu oštetili za pet miliona evra. U njihovom tekstu se navodi da je Turističkom društvu „Palisad“ prvo dato na korišćenje 2,2 hektara državnog i opštinskog zemljišta a da je naknadno omogućeno da se Društvo upiše kao vlasnik oko jednog hektara zemlje bez plaćanja naknade pa je država u ovom slučaju oštećena za 244,8 miliona dinara.

Današnje Novosti su identifikovale neka od lica koja su obuhvaćena istragom, a javnost je dobila i neka pojašnjenja u vezi celog slučaja. Naime, turističko društvo Palisad je hotel Palisad, a sporna je i izgradnja gondole, za koju, kako se tvrdi, ne postoji građevinska dozvola. Novosti tvrde da nema dokumentacije ni za prilazni put, koji je izgrađen kako bi se napravio pristup mestu gde je postavljen kamen temeljac za ovaj objekat. Time je nastala šteta procenjena na 300.000 evra. Takođe novosti daju više detalja kada se govori o građevinskim dozvolama koje je navodno Stamatović potpisao iako na to nije imao pravo.

Stamatović je u izjavama za sve ove listove demantovao navode iz ovih tekstova a za napade je optužio funkcionere SNSa.