Info Servisne informacije

Debata o javnom informisanju u Čajetini

U sredu 23.januara u velikoj sali Skupštine opšine Čajetina će biti održana javna debata o utvrđivanju tema od javnog interesa za opštinu Čajetina, koja će poslužiti u definisanju potreba budžetskog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom informisanju.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom informisanju. Primarna svrha budžetske podrške projektnim aktivnostima medija je da omogući svim građanima da ostvare svoje pravo na istinito, potpuno, pravovremeno i nepristrasno informisanje.

Debata ima za cilj da se zajednički pripremi model utvrđivanja javnog interesa za medijske projekte koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta opštine Čajetina. Model bi trebalo da omogući da građani budu informisani o svim temama od javnog interesa, kao i da se obezbede uslovi za transparentno i odgovorno trošenje budžetskog novca namenjenog javnom informisanju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta “Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou” je izabralo Čajetinu za lokalnu samoupravu koja će definisati model utvrđivanja javnog interesa i time biti primer dobre prakse za druge opštine i gradove u Republici.

Skupu će prisustvovati Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nenad Kovačević, član Izvršnog odbora NUNSa, Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, kao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Debata počinje u 12 časova.