Servisne informacije

Jesenji vašar u Čajetini

Danas, se u Čajetini održava tradicionalni krstovdanski narodni vašar. Nekada je ovo bio najvažniji stočni vašar u zlatibroskom kraju, na kome je utvrđivana cena stoke za celu sezonu.

Arhiva-Jesenji vašar 2015
Jesenji vašar 2015

Tradicionalno, trgovci postavljaju tezge dož glavne ulice na potezu od zgrade opštine pa do zgrade osnovne škole Dimitrije Tucović.

Krstovdan se slavi u spomen na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina (280-337), obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos. Ovaj praznik u pravoslavnom kalendaru slovi i kao Vozviždenje Časnog krsta, a slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.

Praznik je ustanovljen godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom 313. godine, priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest. Patrijarh Makarije je, prema predanju, posle otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao Krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozviždenje u bogoslužbenom kalendaru SPC gde je praznik obeležen crvenim slovom kao zavetni praznik.