T-Info Turizam

Deseti susreti organizatora manifestacija

Institut Čigota je ovog vikenda bio domaćin X susreta organizatora manifestacija koje tradicionalno organizuju Udruženje “Turizam i manifestacije Srbije” i Visoka turistička škola “Beograd” pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Zlatibor.

Na početku manifestacije prisutne je u ime domaćina pozdravio Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, a manifestacijuje otvorio Ivan Đoković, sekretar za privredu i turizam AP Vojvodina.

Ove godine u fokusu su bile teme kao što je klasifikacija i kategorizacija manifestacija kojom je predloženo da se manifestacije podele u četiri grupe. Po ovoj klasifikaciji manifestacije I kategorije bi bile manifestacije koje predstavljaju samostalan turistički proizvod; u II kategoriju bile svrstane manifestacije koje imaju značajan elemenat ponude turističke destinacije, dok bi III kategoriju predstavljale manifestacije sa značajnim razvojnim potencijalom, a u IV kategoriji bi se našle manifestacije u začetku.

Takođe je bilo reči i o predstavljanju manifestacija na društvenim mrežama, kao i prednostima marketinga manifestacija na društvenim mrežama. Govorilo se i o društvenoj odgovornosti pri organizovanju manifestacija , kao i o Green hotelima i ekološkom turizmu, koji predstavlja novi tržišni segment u Evropi. Ove godine je bilo reči i o tradicija karnevala u Srbiji i manifestacije u inostranstvu.

Na predavanjima je iznet i podatak da čak 24 od 27 elemenata kulturnog nasleđa predstavlja direktan ili indirektan osnov za organizaciju čak 94 manifestacije u Srbiji.

Organizatori su se potrudili da pripreme i zanimljive prateće sadržaje tako da su mogli da pogledaju nastup mažoretkinja iz Bele Crkve, pevačkih družina zapadne Srbije, pravog viteza, kao i da čuju stihove Laze Kostića koji su posvećeni Lenki Dunđerski.

Predstavnici manifestacija su ovom prilikom dodelili i nagrade, tradicionalne slagalice najboljim manifestacijama u 2016.godini. Titula najuspešnije tradicionalne manifestacije u 2016.godini je pripala Festivalu “Svetlost na brežulju”, koji se održava već jedanaest godina 18. avgusta u Prilikama. u kategoriji novih manifestacija kao najbolja je ocenjen viteški festival “Just Out” koji se održava u manastiru Manasija. Priznanje najzaslužniji pojedinac je pripalo Draganu Đoloviću, predstavniku TO Čačak. U kategoriji najuspešnija lokalna samouprava nagrada je pripala opštini Bela Crkva. Najveća konkurencija je vladala u kategoriji najbolji promo-film gde je nominovano deset filmskih radova. Prvo mesto je u ovoj kategoriji pripalo promo – filmu “Vršački venac”. Drugo mesto su podelili filmovi “Belocrkvanski karneval” i “Bez izvora nema vode”, koji predstavlja istoimenu manifestaciju koja se održava u selu Rožanstvo.