T-Info Turizam

Stopića pećina najposećenija u Srbiji

Stopića pećinu je u 2018.godini posetilo 80.700 turista pa je drugu godinu zaredom stavlja na prvo mesto u Srbiji. Prema podacima u medijima Resavsku pećinu je u 2018.godini posetilo 60.000 turista, a Risovaču oko 30.000.

Statistički gledano u 2018.godini Stopića pećinu je posetilo 31,8% više turista nego 2017.godine kada je pećinu postilo 61.280. Za 2019.godinu se najavljuju i nova ulaganja u dalje uređenje pećinskog prostora. Planirano je da se uredi prilaz pećini, i da se izgradi multifunkcionalni objekat sa sanitarnim čvorom. U samoj pećini je planirano postavljanje novih platformi i izgradnja galerije iznad bigrenih kada.

Stopića pećina može se posetiti svakog dana, a trenutno radno vreme je od 9:30 do 16:30 časova.

Stopića pećina je rečna pećina, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Pećina ima impresivni ulazni otvor 35 metara širok i 18 metara visok koji ga čini najvećim po površini na Balkanu. Pećina ima pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Turistička organizacija „Zlatibor“ je upravljač nad spomenikom prirode i kategorije „Stopića pećine“ i svake godine ulaže znatna sredstva u  infrastrukturu u samoj pećini i na zaštićenom području, kao i na promociju ovog izuzetnog turističkog lokaliteta, koji postaje sve popularniji među posetiocima Zlatibora.