T-Info Turizam

Sve više kampera na Zlatiboru

Kamping turizam postaje sve ozbiljnija grana turističke privrede a prema zvaničnim statistikama u Nemačkoj i Francuskoj je registrovano oko 900.000 kamp vozila (470.000 Nemačka i 430.000 Francuska), dok je u Velikoj Britaniji ovih vozila oko 200.000. Ovi podaci dosta govore o potencijalu ovog segmenta turističke ponude jer primera radi svaki Danac provede tri dana kampujući, dok u Engleskoj čak 25% turista su kamperi a na globalnom nivou oko 20% od svih turista su kamperi.

Kada je Srbija u pitanju jasno je da je ovo tržište u začetku i da je broj registrovanih auto – kampova svake godine sve veći tako da je ove godine u funkciji bilo više od 40 auto – kampova.

Turistička organizacija Zlatibora je ovaj segment tržišta prepoznala i na Tić polju, u blizini hotela „Zelenkada“ je napravljen kamp Zlatibor. Kamp ima površinu od 1,5 ha sa 60 kamping mesta i  moderno opremljenim objektom u okviru koga se nalazi sanitarni blok, letnjikovac i kuhinja. Opremljen je i trokaderom za pražnjenje hemijskih toaleta, i posebnim prostorom za odlaganje smeća. U ponudi je i 10 soba (svaka soba poseduje svoje kupatilo, tv, wifi). Kamp poseduje i sadržaje za decu (klackalice, ljuljaške…) a kategorisan je sa 3 zvezdice. U TO Zlatibor su zadovoljni rezultatima u 2018.godini a u kampu su ovog leta boravili kamperi iz Holandije, Nemačke, Finske i po prvi put i gosti iz Velike Britanije.

Saradnja sa kamperskim grupama iz Holandije je dala rezultate,  tako je ovog leta pet grupa kampera boravilo na Zlatiboru. Pored Holanđana kamp su posetili i kamperi iz Velike Britanije koji su dolazili kako grupno tako i individualno. Promocije kampa preko kamping asocijacija, udruženja i interneta su dale rezultate tako da je broj stranih gostiju sve veći. Ohrabruje podatak da je sve više turista iz Nemačke ali da se veliki broj starih gostiju vraća. Nadležne u auto kampu Zlatibor posebno raduje podatak da je auto kamp pozitivno predstavljen i u finskim medijima.

Pored smeštaja kamp Zlatibor je postao i domaćin “bubijade” gde se već dve godine okupljaju vlasnici Volksvagen buba. Tom prilikom na Zlatiboru je organizovana i možda najveća izložba VW buba na Balkanu.

Iz godine u godinu broj kampera na Zlatiboru sve više raste. Odlični uslovi i kvalitet koji opravdava maksimalne tri zvezdice kampa razlog su da se gosti uvek iznova vraćaju na Zlatibor. Aktivnosti Turističke organizacije Zlatibor usmereni na propagandu i nove sadržaje uslovili su dolazak velikog broja kampera i sa novih tržišta, pa se kamp Zlatibor na prvom mestu može pohvaliti izrazitom konkurentskom prednosti u odnosu na ostale vidove ovog smeštaja u Srbiji.

Zadovoljni ovogodišnjim rezultatom poslovanja, auto kamp već počinje sa pripremama za sledeću godinu. Novi i još bolji uslovi u kampu, promocije
na tradicionalnim ali i novim tržištima kroz marketinške aktivnosti turističke organizacije Zlatibor, nastupi na najvećim sajmovima širom Evrope su aktivnosti koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi rezultati bili što bolji a posetioci što zadovoljniji boravkom u kampu i na Zlatiboru.