Manifestacije Turizam

Najbolju pastrmku sprema ekipa Boškova voda

U subotu, 3.avgusta u Ljubišu je održana tradicionalna manifestacija u pripremanju pastrmke. Svečanost je počela u podne nastupom pevačke grupe Raspevani Zlatibor iz Rožanstva i zlatiborski doručak u hotelu Logos a takmičarski deo je planiran za popodne.

Domaćini su i ove godine pripremili zanimljiv umetnički program koji su obeležili nastupi učenika OŠ Savo Jovanović Sirogono i ansambla KUD Zlatibor.

Kao i prethodne godine i ove su organizovana kulinarska nadmetanja u dve kategorije. U seoskom domaćinstvu Kukanjac takmičari su se nadmetali u pripremanju riblje čorbe dok se u centru sela pripremala pastrmka.

Ove godine manifestaciju je svečano svečano otvorio Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor. On je istakao da svake godine Ljubiš poseti sve više gostiju kako iz okoline tako i regiona. Živanović se na kraju obraćanja zahvalio svim učesnicima a i posetiocima ove manifestacije.

Takmičari su bili na visini zadatka, vedrog duha i dobrog raspoloženja. Svako je ribu spremao na svoj način, uz dekoraciju ili belo vino, a u konkurenciji je bilo pet ekipa. Žiri u sastavu Bojana Božanić direktorka JP „Gold gondola“, Milan Marić ugostitelj sa Zlatibora i Mićo Čubrak opštinska uprava Čajetina nije imao lak zadatak, ali nakon degustacije i ocenjivanja doneo je odluku da je najbolju i najukusniju pastrmku pripremila ekipa „Boškove vode“ iz LJubiša, a najuspešniji u pripremanju riblje čorbe bila je ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja, dok je nagradu publike dobila ekipa „Zlatiborskog Eko agrara“.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke „Ljubiška pastrmka“ i Mesna zajednica Ljubiš, a pokrovitelji su opština Čajetina, TO Zlatibor, SC Čajetina i Zlatiborski eko agrar.

Izvor: TO Zlatibor