Ekonomija Lokalna privreda Republika Vesti

Granice parka prirode Zlatibor

U toku prethodnog perioda se dosta govorilo o parku prirode Zlatibor a došlo je i do brojnih polemika pristalica i protivnika ove inicijative. Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 6. oktobra 2017.godine usvojila predlog uredbe o proglašenju parka prirode “Zlatibor“ jer ovaj prostor prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ova oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije. Zatim je Vlada u novembru donela i odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Park prirode Zlatibor. U skladu sa ovim odlukama ovih dana je objavljen i oglas o ranom javnom uvidu povodom izrade prostornog plana koji je prema najavama javnosti trebao da bude dostupan od 4. do 18.juna na zvaničnim internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i jedinica lokalne samouprave u obuhvatu planskog dokumenta, odnosno u zgradama skupština grada Užica i opština Nova Varoš, Priboj i Čajetina.

Ono što se zna prostorni plan koji je najavljen će biti značajno veći od same površine parka prirode i obuhvataće katastarske opštine:

1) na teritoriji grada Užica – katastarska opština Mokra Gora;

2) na teritoriji opštine Nova Varoš – katastarske opštine:;

3) na teritoriji opštine Priboj – katastarske opštine: Banja, Kratovo i Rača;

4) na teritoriji opštine Čajetina – katastarske opštine: Stublo, Alin potok, Branešci, Gostilje, Dobroselica, Drenova, Jablanica, Ljubiš, Semegnjevo, Čajetina i Šljivovica.

Na osnovu do sada dostupnih mapa može se videti da će prostorni plan (plava boja) obuhvatiti skoro celo područje opštine Čajetina izuzev sela Mačkata, Krive Reke, Trnave i Rožanstva. Prostornim planom će biti obuhvaćeno oko 542 kvadratnih kilometara opštine Čajetina što je više od 83% površine opštine.

Mapa prostornog plana područja posebne namene Park prirode Zlatibor

Park prirode će imati površinu od 419 kvadratnih kilometara od čega na teritoriji opštine Čajetina 329,4 kvadratna kilometra. Ovde postoji i najviše neodumica pošto postoje dve mape parka prirode. Mapa Zavoda za zaštitu prirode Srbije ostavlja van Parka prirode oko polovine katastarske opštine Jablanica dok je na drugoj mapi cela ova katastarska opština deo Parka.

U ovom trenutku građani opštine Čajetina su zbunjeni i zabrinuti. A broj pitanja koje se otvaraju je sve veći. Ovim povodom je danas zasedala i Skupština opštine Čajetina na kojoj su odbornici doneli odluku da opštinske službe ne učestvuju u postupku ranog javnog uvida povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene Park prirode Zlatibor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *