Vesti

Vlada proglasila Zlatibor parkom prirode

Na sednici Vlade Republike Srbije koja je održana 6. oktobar 2017.godine usvojen je predlog uredbe o proglašenju parkaa prirode “Zlatibor“ jer prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ova oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije.

Uredba omogućava zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara. Park prirode “Zlatibor“ obuhvata blizu trećine celokupne flore Srbije, od kojih su mnoge od nacionalnog i međunarodnog značaja. Za upravljača parka prirode predloženo je Javno preduzeće “Srbijašume“.

Ono što je u ovom trenutku nepoznanica je površina parka prirode Zlatibor koji bi prema prvobitnom predlogu površina parka je trebalo da ubuvata 41.923,26 ha na teritorijama opština Čajetina, Nova Varoš, Priboj i grada Užica. Planom su bili utvrđeni i režimi zaštite I, II i III stepena. Kada je u pitanju vlasništvo parcela u parku prirode, 56.25% parka čine parcele koje su u privatnom vlasništvu dok je u državnom vlasništvu 43.31% parcela, a ostatak od 0,44% pripada svim ostalim tipovima vlasništva.

Na istoj sednici Vlada je donela odluku da se formira i park prirode Radan u kome će se naći najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji.