Društvo Humanost i solidarnost

Bolji kvalitet usluga Dnevnog boravka Zračak uz podršku Ministarstva

U ponedeljak, 29. maja, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potpisan je ugovor o realizaciji projekta Unapređenje kvaliteta usluge Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina, sa kojim je udruženje Zlatiborski krug učestvovalo na godišnjem konkursu za unapređenje sistema socijalne zaštite u Srbiji.

Udruženje građana Zlatiborski krug je od 2014. godine pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, a od 2016. poseduje ograničenu licencu za pružaoca usluge zbog određenih tehničkih nedostataka prostorija u kojima se dnevni boravak nalazi. Dnevni boravak je smešten u prostorijama OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini, gde kvalifikovane, stručne osobe rade sa decoa koje imaju različite smetnje u razvoju.

Prema rečima mr Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga, jedan od značajnijih segmenata razvoja za korisnike Dnevnog boravka predstavlja fizioterapija koja je potrebna svoj deci bez obzira na vrstu smetnji. Realizacijom projekta će se unaprediti rad i povećati kvalitet usluga Dnevnog boravka kroz opremanje Kinezi sale za efikasniji i delotvorniji rad fizioterapeuta sa korisnicima. Usluge fizioterapeuta i Kinezi sale, prema posebnom rasporedu, koristiće i deca iz vrtića i redovne nastave koji imaju utvrđene probleme sa kičmom i nepravilnim držanjem.

Projektom je, pored opremanja Kinezi sale, predviđena i obuka za volontere koji će raditi sa decom na njihovoj socijalizaciji kroz zajedničke sportske i kreativne radionice. Promotivne aktivnosti tokom realizacije projekta su usmerene na povećanje vidljivosti položaja i potreba dece sa smetnjama u razvoju i jačanje volonterizma u funkciji podizanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici za predstavnike ugroženih društvenih grupa.

Projekat traje 6 meseci, a javnost će, putem medija, biti redovno informisana o svim projektnim aktivnostima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *