Događaji Društvo Humanost i solidarnost

Čajetina potpisala ugovor o stambenom zbrinjavanju izbeglica iz BiH i Hrvatske

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 31. oktobra, svečano su uručeni ugovori o realizaciji projekta za stambeno zbrinjavanje izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ugovor o načinu sprovođenja stambene izgradnje u okviru Regionalnog stambenog programa – Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 5 je u ime opštine Čajetina potpisao Ostoja Kovačević, zamenik predsednika Skupštine opštine Čajetina.

stambeni-projekat-ugovori-urucenje-izbeglice_660x330
Izvor: Radio televizija Vojvodina – autor Srđan Srđanov

Reč je o ugovoru kojim je bliže definisan način realizacije izgradnje 12 stambenih jedinica na teritoriji opštine Čajetina, za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglica.

U skladu sa Regionalnim stambenim programom u Republici Srbiji korisnici su izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbeglca u Repbulici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe i to: izbeglice koje žive u kolektivnim centrima, ugrožene izbeglice koje žive u privatnom smeštaju i to bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Repblici Srbiji koje ispunjavaju kriterijume ugroženosti UNHCR-a.

Finansiranje pomenutih objekata vršiće se iz donatorskih sredstava obezbeđenih iz Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Infrastrukturno opremanje zemljišta u javnoj svojini za izgradnju objekata, kao i uređenje javne površine oko objekata obezbediće i finansirati opština Čajetina.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program nadovezuje se na dosadašnje zajedničke napore partnerskih zemalja i međunarodne zajednice, a potvrđuje opredeljenost zemalja da privedu kraju regionalnu raseljenost pružajući trajna stambena rešenja. U tu svrhu, uz podršku Evropske komisije, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, UNHCR-a, OEBS-a i ostalih donatora, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope (CEB).

Izvor: cajetina.org.rs