Društvo Porodica Video

Episkop Justin bogoslužio na Zlatiboru

U hramu Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru u nedelju 14.januara 2018.godine Episkop žički G. Justin načalstvovao je Svetom Arhijerejskom Liturgijom uz sasluženje Arhijerejskog namesnika užičkog protojereja-stavrofora Miloša Bosića, protojereja-stavrofora Radojice Vasiljevića, protojereja-stavrofora Aleksandra Sredojevića, protojereja Srboljuba Stojkovića, starešine Preobraženjskog hrama protojereja Davida Selakovića, jereja Dušana Tomića, jereja Petra Lazića, protođakona Aleksandra Grujovića i đakona Nenada Ivanovića.

 

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, koji su mogli da čuju i divno pojanje protopsalta katedralnog hrama iz Kraljeva Ivana Trajkovića, podržanog od strane članova Hora „Sveti Nikolaj žički“ iz Čačka.

U svojoj Arhipastirskoj besedi, naslednik Svetog Save na tronu Episkopa žičkih, Preosvećeni Vladika G. Justin je istakao da “se danas po Julijanskom kalendaru slavi Nova godina.

“Najlakše bi bilo poželeti srećnu i uspešnu Novu godinu. Međutim, mi hrišćani u svemu što radimo pronalazimo dublji smisao. Premudro je Crkva ustrojila da na današnji dan prizivamo blagodat Božiju, uz molbu Bogu da oprosti sva naša sagrešenja, koja smo u toku godine počinili, jer nema čoveka da živi na zemlji a ne greši. Jedini bezrešan jeste Gospod Bog. Koliko se god trudili, svi ljudi imaju slabosti, razne duševne promene tokom godine. Iz tog razloga se Gospodu molimo da nam oprosti grehe naše, istovremeno moleći da nastupajuća godina bude godina milosti Gospodnje, da nas Gospod Bog utvrdi. Prizivamo sve sile Božije, anđele i svetitelje, da nas učvrste i ohrabre. Bez Boga se ne može ništa činiti, i ko s Njim ne sabira, taj rasipa. Samo sa Njim i u Njemu imamo večno bitije, i istinska radost jeste radost u Njemu…