Društvo Humanost i solidarnost

Obeležen dan sećanja na stradale u Oluji

U Srbiji su se danas u 12 časova oglasile sirene i zvona sa svih hramova i manastira SPC, obeležаvаnjа Dаnа sećаnjа nа strаdаnje i progon Srbа u hrvatskoj oružаnoj аkciji “Olujа”. Emitovan je jednoličаn zvuk zа prestаnаk opаsnosti, u trаjаnju od 60 sekundi, dok je u hramovima Srpske pravoslavne crkve služen parastos žrtvama.

Na današnji dan pre 22 godine Hrvatska vojska je osvojila Knin a više od 250.000 Srba iz Srpske krajne bilo prisiljeno da napusti svoje domove. Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ u svojoj evidenciji ima imena 2.313 poginulih i nestalih Srba. Od toga 1.205 civila, a među njima 522 žene i 12 dece.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomukacija Rasim Ljajić je ovim povodom izjavio da doza trijumfalizma koja postoji u Hrvatskoj ne može biti korak u pravcu izgradnje pomirenja o kome svi toliko govore.

“Ne možete slaviti proterivanje tolikog broja ljudi, a radi se o preko 200.000 ljudi i ako su sve svetske organizacije, pa čak i Haški tribunal nedvosmisleno potvrdili da su počinjeni zločini u operaciji Oluja. Prema tome ne mogu da zamislim u bilo kojoj varijanti da neko slavi nešto što je očito kosi sa elementarnim ljudskim i građanskim pravima, rekao je Ljajić na Zlatiboru

Milan Stamatović, predsednik inicijativnog odbora Zdrave Srbije je ovim povodom postavio pitanje imovine koju Hrvatska odbija da vrati firmama iz Srbije, kao i Srbima koji su proterani u Oluji. Kao glavnu prepreku u ostvarivanju imovinskih prava u Hrvatskoj Stamatović navodi namerno odugovlačenje hrvatskih sudova koji na ovaj način sprečavaju prognane da pravdu potraže pred Evropskom sud za ljudska prava u Strazburu.

Pored imovine srpskih preduzeća, bitnu stavku – rekao je Stamatović – čini i imovina Srba proteranih iz Hrvatske čija se vrednost procenjuje na više od 30 milijardi evra. Prema podacima nekadašnjeg Saveznog ministarstva pravde, Srbi su u Hrvatskoj imali 600.000 hektara zemljišta, 18 miliona kvadrata građevinskog prostora, 14 miliona stambenog i četiri miliona poslovnog. U Hrvatskoj su, nakon operacije “Oluja”, morali da ostave oko 400.000 poljoprivrednih mašina, 64.000 vozila, oko milion grla stoke, na stotine hiljada opreme i tehnike u stambenim jedinicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *