Društvo Info Servisne informacije Video Zdravlje

Opština Čajetina donirala dijagnostički uređaj Domu zdravlja

Opština Čajetina je nastavila sa praksom da pomaže rad lokalnog Doma zdravlja. Posle nabavke sanitetskih vozila na red je došla i nabavka novog ultrazvučnog aparata. Za ovu svrhu Opština je opredelila oko 2,5 miliona i nabavljen je uređaj Mindray DC 40. Na ovaj način će sve zdravstvene službe dobiti pouzdan i efikasan ultrazvučni dijagnostički aparat. Dom zdravlja sada poseduje dva ultrazvučna uređaja, a pacijenti mogu da očekuju znatno bolju dijagnostiku. Postojeći uređaj  će u narednom periodu služiti za preglede hitnih slučajeva kao i preglede nepokretnih ili slabije pokretnih pacijenata, pa je iz tog razloga smešten u prizemlje.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je rekao da lokalna samouprava svake godine iz budžeta izdvaja  4 – 5  miliona dinara kako bi stanovništvo opštine dobilo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

“Moram da naglasim da to i nije naša obaveza, ali je naša obaveza da pomažemo lokalnom stanovništvu, jer Ministarstvo zdravlja bi trebalo više da se bavi ovim stvarima, to je njihov posao – da obrate pažnju na kvalitet i nivo zdravstvene usluge a pogotovu u manjim sredinama, sa oko 15 000 stanovnika, gde se permanentno u poslednjih desetak godina gase seoske ambulante i teško funkcionišu domovi zdravlja. Zlatibor je specifična sredina zato što u jednom danu se možda uveća i 3 puta broj stanovnika zato su opterećeni zaposleni lekari i osoblje u domu zdravlja i mislim da je ovo apel i poruka ministarstvu da ispoštuju potrebe i zahteve doma zdravlja i stanovništva opštine Čajetina, istakao je Stamatović.

Direktorka doma zdravlja, Mirjana Đurović se zahvalila opštini u ime kolektiva kao i u ime pacijenata.

“Što se tiče nas kao zaposlenih u Domu zdravlja mi ćemo se potruditi da rešimo neke probleme, poput finansija koje nedostaju i organizacije rada  zbog kadra koji bi mogli da edukujemo i iz drugih oblasti ultrazvučne dijagnostike. Za sada se kod nas rade ultrazvukovi abdomena, pedijatrijski, ginekološki ultrazvuk. Kada kažem pedijatrijski, mislim na ultrazvuk abdomena i kukova, ali ovaj aparat daje i druge mogućnosti. Dobra volja lekara da nauče i te nove metode svakako postoji. Nadam se da će ovakvih susreta, sa ovim povodom, biti u budućnosti još više,”naglasila je direktorka Đurović.

U planu nadležnih Doma zdravlja je i edukacija zaposlenih za druge vrste ultrazvučnih pregleda kao što su: kolor dopler krvnih sudova vrata i donjih ekstremiteta, ultrazvuk dojke i slično. Međutim, za ovu vrstu obaveze takođe je potrebno izdvojiti novac, ali i vreme koje zaposlenima u ovoj ustanovi, zbog specifičnosti sredine u kojoj rade a u kojoj je u sezoni broj pacijenata daleko veći od predviđenog , sve češće nedostaje. Sa svoje strane, Opština će se, kako kažu, i dalje truditi da pruži svaku vrstu pomoći.