Društvo Ekologija Ekonomija Lokalna privreda Vesti

Razmatrane primedbe na plana parka prirode Zlatibor

U sredu 10.jula u sali opštine Čajetina održana je javna sednica komisije za javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene parka prirode Zlatibor.

Sednicu je vodio Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednik Komisije. U radu komisije su učestvovali i Dejan Đorđević, Dubravka Pavlović i Marko Perišić kao i sekretar komisije Svetlana Čeperković.

Ovom prilikom su razmatrane primedbe koje su zainteresovana lica podnela tokom javnog uvida od 30. maja do 29. juna. Primedbe na plan su imali Skijališta Srbije, Srbijašume i Putevi Srbije, Zavoda za zaštitu prirodu, opštinaska uprava Čajetina, kao i nekoliko fizičkih lica.

Primedbe Skijališta, Srbija Šuma i Puteva Srbije su usvojene dok su primedbe opštinske uprave Čajetina koje su se odnosile na usklađivanje sa planom generalne regulacije i područje za sportsko edukativni centar Hilandar – Kriva breza.

Pored javnih preduzeća razmatrane su i pimedbe fizičkih i pravnih lica. Kada su u pitanju fizička lica razmatrale su se primedbe vezane za gradnju u drugo zoni zaštite gde je gradnja dozvoljena samo ukoliko se radi o objektima manjih gabarita ako se radi o edukativnim i istraživačkim sadržajima uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode i upravljača (Srbija Šume).

Primedba opštine Čajetina vezana za izgradnju naučno obrazovni centar Hilandar je dobila objašenjenje da se za ovu lokaciju nije potrebna izrada plana detanje regulacije već je dovoljno izraditi urbanistički projekat.

Najviše se polemisalo o pitanju gradnje u drugoj zoni zaštite na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kao i o statusu investitora koji su započeli proceduru za dobijanje građevinske dozvole pre formiranja parka prirode. Takođe razmatralo se i pitanje izdvajanja prostora Skijališta Srbije iz lovnog područja. Zavod za zaštitu prirode je tražio izmeštanje autoputa sa teritorije Parka prirode, a traženo je i izmeštanje državnog puta II kategorije sa prostora Čigote. Kada su u pitanju ove primedbe komisija je imala stav da trenutno ne postoje uslovi da se postojeća infrastruktura ukloni a da će se pitanja oko trase auto – puta rešavati naknadno.

Diskutovalo se i o pitanju trasiranja nordijskih staza i ograničiti kako bi se dozvolilo da se grade u zoni zaštiti III stepena, dok su u pojasu II zone zaštite Srbija Šume tražile da se dozvoli trasiranje samo uz postojeće puteve. Komisija je odlučila da će se uslovi za trasiranje nordijskih staza precizirati i definisati Planom.