Društvo Info Servisne informacije Zdravlje

U nedelju preventivni pregledi u Čajetini

U nedelju 24.decembra u Domu zdravlja Čajetina će biti organizovani preventivni pregledi. Radiće se ultrazvučni pregledi abdomena pacijenata, kao i holesterol i trigliceridi iz krvi. Preventivni pregledi obavljaće se od 8 do 16 sati. Direktorka Doma zdravlja dr Mira Đurović je pozvala građane da iskoriste priliku i da izvrše preventivne preglede.

“Ova akcija je planirana za građane koji iz bilo kog razloga nisu u prilici da obave preventivne preglede u redovnoj proceduri,” ističe gospođa Đurović.

Savetuje se da se pacijenti dan – dva pre pregleda abdomena uzdržavaju od hrane bogate nesvarljivim vlaknima, poput pasulja, boranije, kupusa ili graška i da ne konzumiraju kiselu vodu i gazirana pića. Za uspešan pregled neophodno je da stomak bude prazan na dan pregleda. Kada je u pitanju pregled žučne kese skreće se pažnja da se žučna kesa prazni kada jedemo, a da je za njen pregled neophodno da ona bude puna, pa se pacijenti mole i da 3 do 4 sata pre pregleda ne jedu, a posebno ne masnu hranu. Što se tiče merenja holesterola i triglicerida iz krvi potrebno je da pacijenti dan pre vađenja krvi imaju lakši obrok do 19h (treba izbegavati masnu hranu i slatkiše).

“U Domu zdravlja u Čajetini naglašavaju da su ovo besplatni preventivni pregledi, i da preglede mogu obaviti svi građani kako oni koji imaju zdravstveno osiguranje i tako i oni bez zdravstvene knjižice.