Ekonomija Lokalna privreda

Počinje testiranje mlekare u Krivoj reci

Građevinski radovi i instalacija opreme u mini mlekari “Naša Zlatka” nalaze se u završnoj fazi. Opština Čajetina je uz finansijsku podršku Evropske Unije kroz projekat “Od mleka sa naših planina”, uspela da rekonstruiše i dogradi objekat koji se nalazi u sastavu stočne pijace u Krivoj Reci. Ukupna vrednost ovog projekta je 25.000.0000 dinara od čega je EU je za ovaj projekat obezbedila 170.000 evra a opština Čajetina je obezbedila 6,3 miliona dinara.

Nakon javnog poziva u aprilu, zainteresovani mali proizvođači mleka dostavili su prijave Zlatiborskom Eko Agraru, a sa njih 20 potpisani su i ugovori o otkupu mleka za proizvodnju tradicionalnih proizvoda ovog kraja. Prema projektovanom planu za naredni period, mlekara će dnevno proizvoditi 200 kg kajmaka i 300 kg sira. Sledeće nedelje izvršiće se probna proizvodnja uz nadzor tehnologa, kako bi se otklonili eventualni nedostaci i završile pripreme za izlazak kvlitetnih gotovih proizvoda. Mlekara u Krivoj Reci za početak će zapošljavati tri radnika, koji će raditi na otkupu mleka i preradi, a laboratorija koja već radi, baviće se kontrolom kvaliteta i ispravnosti mleka.

Planirano je da se gotovi proizvodi prodaju u hotelima i restoranima, ali će biti dostupni i turistima koji posećuju Zlatibor i druge turističke lokacije u Zlatiborskom okrugu, i to kroz specijalizovane radnje za tradicionalne i proizvode domaće radinosti. Ceremonija svečanog otvaranja mini mlekare „Naša Zlatka“ planirana je za početak avgusta.

Izvor: Zlatiborski Eko Agrar