Knjigoteka Kultura Video

Roman "Otuđena" predstavljen u Čajetini


U utorak, 17. aprila 2018.godine u sali biblioteke “Ljubiša R. Đenić” u Čajetini je premijerno predstavljen roman “Otuđena”. Ovo je drugi roman Slavice Marić, koja pripada književnicima novog talasa srpske književnosti. Pored romana Otuđena, 2016.godine je napisala i roman “Svoja i ničija”.

Pred brojnom publikom u kabaretskoj atmosferi o knjizi su govorili Toni Perdić, književnik i književni urednik u časopisu “Brankovina” iz Valjeva, Zoran Petrović, novinar i urednik TV Melos, kao i sama autorka.

U nešto manje od šezedeset minuta publika je mogla da sazna dosta o Lori, glavnoj junakinji romana i njenim strahovina i nedoumicama, i da bude zaintrigirana njenom sudbinom. Toni Perdić je ovom prilikom pohvalio čajetinsku biblioteku, koja postoji već 114 godina, kao i publiku koja je u ovako velikom broju došla. Zoran Petrović je publiku upoznao sa zanimljivim detaljima iz novinarske karijere autorke, dok je zanimljive odlomke iz knjige čitala Mirjana Lopin – Drizo.

Publiku je posebno interesovalo zašto se roman zove “Otuđena” i kakva je to otuđenost u pitanju. Autorka je na ovo pitanje odgovorila da iako glavna junakinja ima zanimljiv  život ona se plaši samoće i da je to lajt-motiv romana.