Društvo Humanost i solidarnost

Položaj i prava dece sa smetnjama u razvoju u kontekstu evropskih integracija

U petak, 15.septembra 2017. godine, u 14 časova, u sali Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, Udruženje građana „Zlatiborski krug“ iz Čajetine i Užički centar za prava deteta organizovali su javni događaj na temu „Položaj i prava dece sa smetnjama u razvoju u kontekstu evropskih integracija“. Ovu temu predstavili su kroz pano prezentaciju sa diskusijom.

Cilj aktivnosti bio je upoznavanje mladih iz Čajetine sa Akcionim planom za Pregovaračko poglavlje 23, i podsećanje na važnost podizanja svesti u vezi sa položajem dece sa smetnjama u razvoju u okviru evropskih integracija, sa osvrtom na primenu, probleme i aktuelna pitanja u navedenoj oblasti u lokalnoj zajednici. Događaju je prisustvovalo 50 mladih – članovi Đačkog parlamenta Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini, članovi Đačkog parlamenta Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, kao i učenici sedmog i osmog razreda koji pohađaju Građansko vaspitanje u istoj školi, koji su došli u pratnji svoje nastavnice. Aktivnost su realizovale Andrijana Jokić, volonterka UG “Zlatiborski krug” i Jagoda Jeremić, koordinatorka programa za mlade.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanaja Srbije Evropskoj uniji“, koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanaj Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.