Kultura Najave Pozorište

Dom kulture u Čajetini – Monodrama Milunka

U sredu 28.novembra u Domu kulture publika će moći da pogleda monodramu posvećenu životu Milunke Savić, najveće heroine Prvog svetskog rata. Predstavu je pripremila Vesna Stanović koja i igra Milunku, dok režiju potpisuje Petar Stanojlović.

Ova monodrama predstavlja ispovest žene koja je u sedam godina ratovanja bila devet puta ranjena, a za herojstvo je nagrađena sa čak dvanaest medalja uključujući i Karađorđevu zvezdu i francusku Legiju časti. Posle ratovanja Milunka je postala majka jedne devojčice a zatim usvaja još tri ćerke, i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franša de Perea, Šarla de Gola i viceadmirala Geparta, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme, i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške do prve metle.

Do sada je ova monodrama igrana na scenama širom Srbije, a ovog leta predstavu je mogla da vidi i publika u Institutu Čigota. Nagrađena je na pozorišnim festivalima u Moskvi (Zlatni vitez) i Zemunu, a na Festivalu monodrame i pantomime predstava je dobila nagradu Zlatna kolajna publike “Siniša Dašić”.

Predstava počinje u 20 časova a ulaz je besplatan.