Ekonomija Vesti Zlatiborski okrug

Stvara se malinarski front

Malinari su pre par dana uputili pismo državnim organima u kojima ističu svoje nezadovoljstvo povodom sporog rešavanja problema otkupne cene maline roda iz 2018.godine. U pismu su malinari podsetili da je prošlo šest meseci od protesta u Prijepolju ali da tada dana obećanja o akontnoj ceni od 125 dinara nije ispunjeno dok malinari za to vreme imaju samo nove dugove i egzistencijalne probleme.

Malinari ističu da “Vreme prolazi, a u međuvremnu se nagomilavaju računi za komunalne režije, struju, računi za neplaćen ogrev, porez, kreditna dugovanja i pogoršavanje situacije koja ništa dobro ne obećava. U javnosti se ovih dana posebno ističe STOGODIŠNjICA VELIKOG RATA u kome su ginuli naši preci ostavljajući kosti na bojnom polju za slobodu, čast i otadžbinu, verujući da će svojim pokolenjima ostaviti slobodnu državu ponosnih građana koji će moći da žive od svoga rada. A danas nažalost imamo sliku da je sve suprotno od onoga što je dobro i što je obećano kada su se prikupljali sigurni glasovi i kada su se vodile kampanje da se popune stolice u vlasti sa lažnjacima koji prazno zveče.”

U pismu se podseća da je obećano formiranje Nacionalnog saveta za malinu, ali da osim formiranja Radne grupe ova inicijativa nije daleko odmakla.

“Radnu grupu napuštaju stručnjaci, još malo će i poljoprivrednici a ostaće interesdžije, podobnici kojima je prava čast i zadovoljstvo što su tu gde su i koji su po svemu sami sebi dovoljni, dok će se malina plaćati po 100 dinara proizvođačima a izvoziti za 270 dinara.

Malinari su u ovom pismu naveli da ukoliko vlast nastavi da ignoriše probleme malinara može doći do protesta.

Podršku malinarima među prvima je pružila Zdrava Srbija (ZS) koja je pozvala sve srpske malinare, njihove porodice i malinarska udruženja da, bez obzira na političke i druge razlike, podrže zahteve malinara iz Zapadne Srbije, stvarajući tako masovan i jedinstven front svih “prezrenih i prevarenih” proizvođača “crvenog zlata” u celoj zemlji.

“Zajedničkim snagama, se moramo odupreti brutalnom pljačkanju srpskog seljaka i srpske poljoprivrede kojim, godinama unazad, komanduje naprednjački režim, u sadejstvu sa “naprednim” hladnjačarima i švercerima koji ucenjuju malinare snižavajući cenu maline i do sramnih 50 dinara za kilogram, iako se zna da ti isti režimski lihvari istu tu malinu izvoze po ceni i do čak 270 dinara – izjavio je Milan Stamatović, predsednik Inicijativnog odbora ZS, podržavajući udruženja malinara iz Užica, Priboja, Prijepolja i Šapca koja su uputila zvaničan dopis predsedniku Srbije, premijerki i ministru poljoprivrede, zahtevajući od njih konačno rešavanje pitanja cene maline za rod 2018. godine.

– ZS poziva i sve one, politički izmanipulisane, malinare da prestanu da samoubilački gutaju režimske laži da cenu maline, tobože, određuje tržište, a ne “napredni” tajkuni koji su 200.000 obespravljenih malinara u Srbiji doveli do prosjačkog štapa – kaže Stamatović, podsećajući da režim nije ispunio nijedno dato obećanje, počev od utvrđivanja cene maline za ovu godinu koja je trebalo da bude od 125 dinara sa tendencijom rasta do 160 dinara, a kretala se između 80 i 100 dinara za kilogram prvoklasne maline, preko formiranja Nacionalnog saveta za malinu, čiju Radnu grupu sada napuštaju pošteni ljudi i stručnjaci, do isplate naknade za štetu na maliinjacima za 2018. i 2017. godinu i neizgradnje najmanje dve “interventne” fabrike za preradu maline, u Arilju i Požegi, koje je, tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Sevojnu, bez trunka stida, najavio, a da nije ni trepnuo, potrčko za poljoprivredu u “vladi raspikuća” Branislav Nedimović.