Događaji Kultura Umetnost Video

Izložba Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju u Čigoti

U Galeriji SB Čigota 13.jula je otvorena izložba “Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju” koja je nastala na osnovu monografije “Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju: Zlatibor na starim fotografijama” koju su pripremili Snežana Đenić i Milisav Đenić.

svetlopis16-3

Na otvaranju je govorila sama autorka, Snežana Đenić, koja je istakla značaj nasleđa koje moramo preneti na buduće generacije i ukratko je predstavljen turistički razvoj Zlatibora od u poslednja dva veka.

svetlopis16-5

Publika je mogla da vidi više desetina retkih i do sada neobjavljenih fotografija starog Zlatibora, a izložba će biti otvorena do kraja godine.

Gospođa Đenić je do sada napisala više knjiga o Zlatiboru, a najpoznatije su: “Zlatibor iz starog albuma”, “Zlatibor turistički vodič”, “Srpski vladari u užičkom kraju”, “Užički gorski car: hajduk Nikola Jevđović”, “Zlatibor: kulturna i istorijska baština od praistorije do danas”. Ona je takođe bila i autor izložbi: “Armijski đeneral, Krsta Smiljanić”, “Prota Radosav Simić, srpski duhovnik, dobrotvor i neimar”…

Izložbu su zajednički organizovali biblioteka Ljubiša R. Đenić iz Čajetine, biblioteka i galerija SB Čigota.