Događaji Kultura Muzika Video

Ljermontov na Zlatiboru

ljermontov14-09-1

Danas je u prostorijama Turističke organizacije Zlatibor, održana je konferencija za novinare, na kojoj je najavljen događaj „Pesničke vatre zlatiborske“, koji se održava sutra (četvrtak 18. septembra) u 18:30 časova, na Šumatnom brdu na Zlatiboru.

Sa detaljima o samom događaju, prisutne je upoznao Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor. On je istakao da se manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ ove godine po prvi put organizuje, kao i da je uveren da će postati tradicionalna.

Ove godine, književno veče posvećeno je jubileju, 200 godina od rođenja Mihaila Jurjeviča Ljermontova. U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno prosvetnom zajednicom Srbije, Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina organizovali su dolazak preko 30 pesnika iz celog sveta. Događaju će prisustvovati i glumica Jelena Barzova i Mihail Jurevič Ljermontov, potomak slavnog pesnika. Ovim povodom iz Rusije će doći i poznati glumac Nikolaj Burljajev koji je u velikom broj predstava i filmova tumačio lik Ljermontova.

U programu će učesvovati i naše poznate glumice Ljiljana Blagojević i Biljana Đurović, zatim glumci Užičkog narodnog pozorišta, koji će govoriti stihove poznatih pesnika, kao i pesnici Zlatiborskog okruga.

ljermontov14-09-2

Za petak 19. septembar u 11 časova, u Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, najavljeno je druženje učenika OŠ Dimitrije Tucović sa pesnicima, dok će u 12 časova, u Muzeju „Staro selo“ Sirogojno grupa pesnika takođe imati svoj nastup. Planirano je i književno veče u hotelu „Mona“ na Zlatiboru.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, je rekao da je ova manifestacija kruna ovogodišnje sezone. On je istakao da je ovo početak saradnje sa Ruskom Federacijom, kao i da će se na ovaj način učvrstiti već jake istorijske veze između Srbije i Rusije.

Počasni gost manifestacije „Pesničke vatre zlatiborske“ Mihail Jurevič Ljermontov se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu. Ruska javnosti, prvi put posle 100 godina, vodi raspravu o kulturnoj politici. Mi smo narodi koji ima isti kulturni kod, isto shvatamo lepote zemlje, neba i poezije. Naše duše ne prihvataju laži, usmereni smo, kako reče naš predsednik, protiv nemoralnog internacionalizma.

Gospodin Ljermontov je zatim rekao da civilizaciju čine dela istaknutih pisaca, kompozitora, a zatim je dodao:

“I Ljermontov je pesnička veličina, predstavnik kulturnog koda značajnog za celu civilizaciju…. I nadam će manifestacija koja se sutra održava, sigurno postati deo budućnosti i tradicije, rekao je potomak slavnog pesnika.

Ruska glumica Jelena Barzova istakla je da su ovo vatre koje čiste naše duše, a Ljermontov je, po njenim rečima, boreći se za pravdu bio kao Prometej koji je poklonio plamen ljudima. Taj zajednički plamen će ovde grejati mnogo pesnika iz sveta, dodala je ona.