Izbori Politika Vesti

Izborna bitka za Sevojno

Gradska opština Sevojno će u nedelju 4.marta dobiti novu lokalnu vlast a za 15 odborničkih mesta se bore četiri izborne liste sa ukupno 48 kandidata. Prva je izborna lista Aleksandar Vučić – Zato što volim Sevojno (koalicija SNS-SPS-PUPS-SNP). Na drugom mestu je izborna lista grupe građana Ujedinjeni pobeđujemo, za Sevojno, za Srbiju. Treće mesto je izborna lista Srpske radikalne stranke, a četvrta je izborna lista Dveri.

U prethodnih mesec dana republička vlast je dala podršku izbornoj listi koalicije SNS-SPS-PUPS-SNP, a u Sevojnu su boravili ministri Šarčević (prosveta), Ružić (državna uprava i lokalna samouprava), Udovičić (sport), Nedimović (poljoprivreda) i Popović (tehnološki razvoj i inovacije), kao i predsednica Vlade Ana Brnabić. Početkom godine Sevojno su posetili ministar Milan Krkobabić, kao i ministarka Zorana Mihajlović.

Ministri Udovičić i Šarčević su obećali da će Sevojno dobiti 60 miliona dinara za izgradnju sportske sale u školi “Aleksa Dejović”. Nenad Popović je najavio otvaranje Inovacionog start-up centra u Užicu i Sevojnu. Ministar poljoprivrede Nedimović je prilikom posete Sevojna govorio o otvaranju fabrike za preradu voća u zlatiborskom kraju, a ministar Ružić je najavio adaptaciju stare škole u Sevojnu u zavičajni muzej i galeriju. Zorana Mihajlović je najavila završetak  90% radova na deonici puta Pakovraće-Užice, dužine 37 kilometara. Predsednica Vlade Ana Brnabić je prilikom posete Sevojnu najavila i da će u narednom periodu početi radovi na auto-putu od Preljine do Požege i spajanje koridora 10 i 11. A treba pomenuti da je i poznati pevač Aca Lukas gostovao u Sevojnu.

Zanimljivo je pomenuti da Sevojno u 2017.godini nije posetio ni jedan ministar, a prva i poslednja poseta ministara u 2016.godini je bila 22. januara, kada je u Sevojno posetio Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Opozicija se s druge strane u kampanji fokusirala na ono što je moglo biti urađeno a nije u prethodne četri godine. Opozicija je isticala da nije rešeno pitanje prelaska magistralnog puta Užice – Požega i međunarodne železničke pruge Beograd – Podgorica. Po njima aktuelna vlast je uklanjanjem pasarele sa magistrale ugrozila bezbednost dece na putu za školu. Isto važi i za prolaz ispod pruge gde posle svake kiše nastaje jezero. Vlast nije radila na uređenju pešačkih staza a nije rešen ni problem kišne kanalizacije. Takođe se ne pominje ni pitanje zaštite životne sredine i kvalitet vazduha u Sevojnu imajući u vidu da se na relativno malom prostoru nalaze dva velika metaloprerađivačka kompleksa.

Predstavnici izborne liste grupe građana “Ujedinjeni pobeđujemo, za Sevojno, za Srbiju” su u svojim nastupima isticali da nijedan problem gradske opštine Sevojno aktuelna vlast neće rešiti jer za to nema volje. Oni ističu da aktuelna vlast u 2017.godini imala četiri miliona dinara neutrošenih sredstava, a da je budžetom za 2018.godinu od 18 miliona dinara čak 8,5 predviđeno za isplate zarada zaposlenih, 2,7 miliona za sport i omladinu i 1,6 miliona za zapošljavanje (planirano zapošljavanje 8 lica).

Danas su svoje završne skupove u Sevojnu organizovale izborne liste SNSa i ujedinjene opozicije i sve je spremno za izbore. Opozicija po svemu sudeći želi u Sevojnu da pokaže kako zajedno mogu pobediti do sada neprikosnovenu Srpsku naprednu stranku. S druge strane, vladajuća stranka je pokazala dolaskom najvažnijih funkcionera Vlade Srbije i veoma izdašnim obećanjima da oseća pritisak opozicije.

Na kraju odluku će doneti građani gradske opštine Sevojno i to njih 5.882 sa pravom glasa koji će u nedelju na pet biračkih mesta glasati na ovim izborima.