Izbori Politika Vesti

Lokalni izbori u Kosjeriću – test za vlast i opoziciju

Izborna kampanja je za lokalne izbore u Kosjeriću, je završena. Za 27 odborničkih mesta će se nadmetati devet lista kandidata. Ono što je interesantno za ove izbore je da će SNS nastupiti u koaliciji sa SPSom, PUPSom i SDPSom na listi pod imenom “Aleksandar Vučić – brže, jače, bolje”. Demokratska stranka je zajedno sa Srpskim pokretom obnove i Liberalno demokratskom partijom formirala koaliciji “Dok ne bude kasno”. Samostalno će na izbore nastupiti SRS, DSS, SNP, Pokret socijalista, Nova Srbija, Dveri, kao i grupa građana Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović.

Na izborima 2013.godine SNS je imao sedam odbornika, SPS – PUPS dva, koliko i SDPS, po četiri mandata su imale DS, Nova Srbija i DSS, dok je SPO imao 2 mandata, a URS i LDP po jedan.

Imajući u vidu da je od predsedničkih izbora prošlo desetak dana svi politički faktori imaju jasnu predstavu kako se njihove koalicije i stranke kotiraju. SNS će pokušati da sa novim koalicionim partnerima ponovi uspeh sa prošlih izbora kada je osvojio nadpolovičnu većinu. Da li će uspeti zavisiće i od opozicije. Vlast se trudi da pokaže koliko je uradila za građane u poslednje četiri godine, dok opozicija iznosi brojne kritike na račun aktuelne vlasti.

Ako se pogledaju statistički podaci sa parlamentarnih izbora prošle godine koalicija okupljena oko SNSa je u ovoj opštini osvojila oko 46% glasova (2.348 glasova), dok je SPS osvojio 9.71% (496 glasova). Demokratska stranka je na tim izborima osvojila 7.2% (368 glasova), a koalicija SDS-LSV-LDP je osvojila 3.74% (191 glas). Srpska radikalna stranka je imala 575 glasova (11.25%), a DSS 528 glasova (10.33%).

Kada se ovi podaci uporede sa u ovom trenutku nepotvrđenim podacima (Izvor:Blic) sa predsedničkih izbora može se uočiti da je podrška Saši Jankoviću približno jednaka zbiru glasova koje su na parlamentarnim izborima osvojili DS i LDP. Takođe je evidentno da je došlo do osipanja glasača SRSa i DSS pošto su predsednički kandidati ovih stranaka osvojili samo trećinu glasova koje su ove stranke osvojile godinu dana ranije. Po svemu sudeći deo glasova ove dve stranke su preuzeli Boško Obradović i Vuk Jeremić. Aleksandar Vučić je osvojio oko 48% glasova u Kosjeriću, ali ako se pogledaju rezultati od pre godinu dana jasno je da koalicija SNS – SPS nije dala sinergijski efekat. Ono što predstavlja veliko iznenađenje predsedničkih izbora je činjenica da je Milan Stamatović kandidat grupe građana Za zdravu Srbiju na ovim izborima osvojio 15.27% (865 glasova).

Kada bi se glasovi na predsedničkim izborima pretvorili u odborničke mandate koalicija SNSa bi okvirno osvojila 17 mandata, Stamatovićeva GG “Za zdravu Srbiju” bi imala 5 mandata, koalicija okupljena oko DSa bi imala 4 mandata, a Beli Preletačević 1 odbornički mandat.

Na ovim izborima će se videti i da li su kadrovi na izbornim listama bolji ili lošiji od stranačkih lidera i koliko će konačni rezultati predsedničkih izbora uticati na lokal. Takođe, izbori će pokazati da li protesti koje studenti organizuju širom Srbije imaju efekta na unutrašnjost Srbije. Ovo će biti i prvi test za Stamatovićevu GG Za zdravu Srbiju. Na izborima će svoju snagu pokušati da izmeri i Srpska narodna partija Nenada Popovića kojoj će ovo biti verovatno prvi samostalni nastup na lokalnim izborima u Srbiji.