Politika Vesti Video

Održana 23.sednica SO Čajetina

U četvrtak 26. aprila održana je 23. sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su usvojili izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima za 2017. godinu ustanova Centra za socijalni rad opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, PU „Radost“ Čajetina, Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ Čajetina, SC „Čajetina“ i „Zlatiborskog eko agrara“. Uvojen je i Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2018. godinu.


Po ovoj tački dnevnog reda se vodila polemika o kriterijumima za podelu sredstava i uslovima za dobijanje subvencija. U diskusiji je odbornik Milan Lazović (GG Zlatiborski pogled) postavio pitanje i kontrole i zatražio da Skupština formira komisiju koja bi razmatrala podnete zahteve za subvencije.

Pored toga Skupština je usvojila Strategiju o bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Čajetina za period od 2017-2021. godine. Odbornici su bili nezadovoljni prezentacijom Strategije, a odbornik Rajko Pelverović (GG Zlatiborski pogled) je od obrađivača zatražio konkretne predloge kako bi se bezbednost saobraćaja na teritoriji opštine Čajetina poboljšala.

Na predlog Saveta za socijalnu politiku, usvojena je nova Odluka o socijalnoj zaštiti opštine Čajetina. Javna preduzeća „Gold gondola“ i KJP „Zlatibor“ izmenili su finansijske planove za ovu godinu, a nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva usvojen je i program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Skupština je podržala inicijativu da Služba za trnsfuziju krvi u Užicu ostane sa sedištem u Zdravstvenom centru Užice, da se ne prebacuje u Kragujevac, kako je planirano. Pomenuta inicijativa pokrenuta je na nivou Zlatiborskog okruga. Marko Marić iz Mačkata, tajnim glasanjem, izabran je za člana Opštinskog veća opštine Čajetina.

Donet je veći broj rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta, dodeljeno je zemljište po ranije raspisanom javnom oglasu, a Skupština je saglasna sa raspisivanjem novog oglasa za otuđenje građevinskog zemljišta.

Sam kraj sednice je obeležila polemika predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića i odbornika SNS Đorđa Dabića o sporu sa preduzećem Serpenijus.