Ekonomija Lokalna privreda Politika Vesti Video

Protesti Zlatiboraca u Beogradu

Više od pet stotina Zlatiboraca je u petak 19.maja pošlo put Beograda autobusima, automobilima. Iz Čajetine ih je ispratila teška mehanizacija. Zlatiborci su pošli u Beograd kako bi skrenuli pažnju javnosti na diskriminatorski odnos vlast prema opštini Čajetina. Zlatiborci su posebno kivni što Vlada čini sve da osujeti projekat gradnje Zlatiborske gondole.

S druge strane predstavnici Ministarstva građevinarstva deklarativno podržavaju radove na Zlatiboru ali se svi podnesci opštine Čajetina odbijaju pošto je dokumentacija navodno nepotpuna. Ono što Zlatiborce posebno boli je činjenica da po svemu sudeći ne postoji problem u dokumentaciji već da je u pitanju politička osveta.

Oko 14 časova Zlatiborci su se okupili ispred Crkve svetog Marka a potom je formirana kolona koja se uputila ka zgradi Vlade. Saobraćaj je zaustavljen prvo u Resavskoj ulici a zatim i u Nemanjinoj. Na čelu kolone su išli predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović kao i narodni poslanik i predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović.

Uz trubače i povike “lopovi, dole vlada, Zlatibor ne damo” kolona je stigla pred zgradu Ministarstva infrastrukture gde je ponovo predat zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Prisutnima su se potom obratili Milan Stamatović i Boško Obadović.

Stamatović je istakao da Zlatiborci neće da ruše već da grade i da su Zlatiborci gradili i Beograd i Srbiju.

“Nismo došli da bi “rušili Beograd”. Zlatiborci su gradili Beograd i Novi Beograd i sada su spremni da grade i kod kuće, ali nam se to ne dozvoljava jer je nenarodna Vlada rešila da pokloni državnu imovinu misterioznim tajkunima i stranačkim prijateljima”. Stamatović je ovom prilikom rekao da Opština Čajetina daje rok nadležnom ministarstvu od sedam dana da izda dozvolu i najavio da “više neće biti čekanja”.

Prisutnima se potom obratio i Narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta ‘’Dveri’’ Boško Obradović. On je rekao da parlament usvaja nove zakone o kreditima za infrastrukturne projekte a a se projekat opozicione opštine blokira od strane vlasti.

Protest je nastavljen pred zgradom Vlade gde je predsedniku Vlade podneti zahtevi za smenu ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i ministarke pravde Nele Koburović.

Stamatović je istakao da su zbog saučesništva u ovom “pravnom teroru” nad “slobodnom teritorijom Zlatibora”, Čajetinci primorani da predaju zahteve za smenu ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović, jer su Ministarstvo građevinarstva i Ministarstvo pravde već dugo opstruirale dobijanje dozvole, tražeći formalne izgovore da ne izdaju dozvolu za izgradnju gondole. I da su nadležni u ovim ministarstvima najodgovorniji za zastoj u razvoju projekta gondole i da su svojim potezima direktno naneli štetu opštini Čajetina.

Zlatiborci “ne biju bitku za očuvanje Zlatibora i Čajetine” već za rešavanje istih problema u celoj Srbiji, zbog toga su odlučni da stanu na čelo pokreta za borbu protiv odluke o prodaji zemlje strancima koja po Sporazumu o stabilnosti i pridruživanju stupa na snagu od 1. septembra ove godine. Stamatović je ovom prilikom pružio podršku studnetskim protestima, i na kraju je poručio da ukoliko se odredbe SSPa o prodaji zemlje ne ukinu  Srbija biti jedina država koja će ostati bez zemlje.

Proteste su pratili brojni mediji a Zlatiborcima su podršku dali i članovi udruženja Srbija bez GMO, a protestu je prisustvovao i narodni poslanik Đorđe Vukadinović.