Politika Vesti

Raspisani izbori za članove Saveta mesnih zajednica

Na današnjoj sednici SO Čajetina odbornici su usvojili odluku o raspisivanju izbora za članove Saveta mesnih zajednica. Izbori će biti održani 27.novembra 2016.godine od 10 do 15 časova.

izbori-mz-cajetina2

Građani će birati članove saveta u svim mesnim zajednicama. Prema aktuelnim statutima mesnih zajednica biće biran 161 član.

Najviše članova će biti birano u mesnim zajednicama Kriva Reka, Sirogojno i Zlatibor gde saveti MZ imaju po 11 članova. U mesnim zajednicama Mušvete, Semegnjevo, Stublo, Golovo i Tripkova će se birati po pet članova Saveta. Po sedam članova će biti birano u mesnim zajednicama Ljubiš, Gostilje, Rudine, Mačkat, Alin potok, Trnava i Dautovac, dok će se u mesnim zajednicama Dobroselica, Šljivovica, Branešci, Rožanstvo, Jablanica i Čajetina birati po devet članova.

mesne-zajednice-cajetina2

Odluci o raspisvanju izbora je prethodilo usvajanje odluke po kojoj su promenjena pravila za podnošenje kandidature. Do sada je u svim mesnim zajednicama bilo dovoljno 10 potpisa za kandidaturu a na ovim izborima će pravila biti drugačija. Za izbore u mesnim zajednicama koje imaju do 200 glasača, biće dovoljna podrška 10 glasača. U mesnim zajednicama koje imaju više od 200 i manje od 500 glasača za kandidaturu će biti potrebni potpisi 15 glasača.

Najviše potpisa će biti potrebno u mesnim zajednicama koje imaju više od 500 glasača. Kod ovih mesnih zajednica biće potrebna podrška 3% upisanih glasača na dan raspisavanja izbora. Ovo u slučaju mesnih zajednica Zlatibor i Čajetina znači da će kandidati morati da prikupe oko 90 potpisa. Takođe je doneta odluka i da redosled kandidata na glasačkim listićima bude određen vremenom predaje kandidature a ne azbučnim redosledom kako je bilo do sada.