Politika Vesti

Umesto dozvole rešenje za uklanjanje zlatiborske gondole

Posle subotnje radne akcije, stvari se na Zlatiboru ne smiruju. Prvo je Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva u emisiji Oko RTS obavestili javnost da je potrebno da opština Čajetina dopuni dokumentaciju kako bi mogla da dobije dozvolu za početak gradnje stanice gondole na Torniku. A danas je građevinska inspekcija Ministarstva donela Rešenje kojim se nalaže investitoru da u roku od 10 dana ukloni radove izvedene bez građevinske dozvole na početnoj stanici zlatiborske gondole.

U opštini Čajetina su ogorčeni stavom Ministarstva građevinarstva. Predsednik opštine Čajetina je svoje nezadovoljstvo odlukama Ministarstva izrazio i na svojoj facebook stranici.

“Kako se ministarstvo očito još i podsmeva nama Zlatiborcima, pa nam danas odbacuje zahtev za građevinsku, zbog sitnica, dok nečije čardake i objekte u zaštićenom području gde je opasno graditi, ne vidi, mi ćemo narod obavestiti o narednom, masovnijem okupljanju.

Ako ne smeju da odu Zukorliću, u Savamalu, ili kod Nikolića, republički inspektori su danas ekspresno došli u Čajetinu da nam stopiraju sve radove na izgradnji gondole uz naredbu da sve što smo radili u subotu, vratimo u prvobitno stanje! Ja im obećavam da hoću, ali ovaj put uz skup od 100 000 ljudi. Pa, počnimo.

Čim vratite Savamalu u prvobitno stanje! Čim se neko usudi da spomene gradjevinsku dozvolu Nikoliću i Zukorliću! I čim ministarka vrati državi 2 213 hektara te zemlje koju poklanja i na koju danas bez imalo srama šalje inspektore da premeravaju otkope!”

 

 

Što se tiče nedostataka u dokumentaciji, Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva je u emisiji OKO navela da opština nije priložila studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, kao ni dokazi da će pravilno i zakonito biti uklonjen međunarodni optički kabal Užice – Podgorica. Kao nedostatak je naveden i podatak da nije priložen dokaz kao će se objekat priljučiti na električnu mrežu, kao i gde i kako će biti izgrađene pristupne saobraćajnice.

“Mi imamo uslove svih javnih preduzeća za gradnju ovog objekta, a postupci Ministarstva su pokušaj vlasti da ovaj projekat uspori,” rekao je Stamatović za zlatibor.tv reagujući na ove tvrdne.

Direktorka JP “Gold gondola Zlatibor”, Bojana Božanić je u jučerašnjoj izjavi za Danas rekla da Ministarstvo traži posedovne listove za parcele koje je opština kupila iako su priloženi sporazumi sa ranijim vlasnicima, i da Ministarstvo nije prihvatilo ugovore koje je opština Čajetina potpisala sa EPSom. Ona je navela da će lokalna samouprava u zakonskom roku dopuniti dokumetaciju.

Opština Čajetina je 8.februara 2017.godine podnela zahtev za građevinsku dozvolu za poslednju stanicu gondole na vrhu Tornika. Uz zahtev je priloženo i 24 dokumenta, što očigledno nije bilo dovoljno za dobijanje građevinske dozvole.