Događaji Skijanje Sport Video

FIS ski – rol kup Zvezda 2017

Na Zlatiboru je 14.-16.jula održan je prvi FIS Roller ski kup „Zvezda“ u organizaciji Smučarskog kluba „Zvezda”. U tri trke najbolji smučari BiH, Grčke, Hrvatske, Makedonije i Srbije su pokazali sve svoje kvalitete.

Prvog dana na programu je bila sprint trka klasičnim stilom, drugi dan se vozila uphill trka na distanci od 7,5km, a trećeg se vozila sprint trka skejt stilom.

U seniorskoj konkurenciji u kvalifikacionoj sprint trci na 1.100 metara na stazi Jelena Anžujska takmičari iz Srbije su lako došli do plasmana u finale. Najblje vreme je u kvalifikacijama imao Miloš Milosavljević koji je stazu prešao za 1:57.08. Drugo i treće mesto su osvojili takmičari iz Makedonije Darku Damjanovski i Stavre Jada. U finale su se plasirali i domaći takmičar Aleksandar Jelić.

Poredak je i posle finala ostao nepromenjen Miloš Milosavljević je uspeo da osvoji zlato i tako je došao do prve pobede u FIS trci. Takmičari iz Makedonije Darko Damjanovski i Stavre Jada su ponovili vožnju iz kvalifikacija i tako su došli do srebrne i bronzane medalje.

U ženskoj konkurenciji prvog dana Anja Ilić je u kvalifikacijama bila najbolja, ona je stazu pretrčala za 2:24.78. Drugoplasirana Marija Ntanou iz Grčke je imala zaostatak od 2.61 sekundi. Vinka Kovačić iz Hrvatske je bila treća a u finale se plasirala i Kurečić Dora. U finalu je poredak bio nešto drugačiji. Prvo mesto je osvojila takmičarka iz Grčke Marija Ntanou. Drugo mesto je zauzela Anja Ilić a do bronzane medalje je stigla takmičarka iz Hrvatske Dora Kurečić.

 

Drugog dana takmičenja smučari su imali prilično težak zadatak, na programu je bila up-hill trka u Jablanici od 7,5 kilometara u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prvo mesto je osvojio Apostolos Angelis iz Grčke koji je stazu prešao za 30:09.3, drugo mesto je pripalo Darku Damjanovskom (30:15.1) a treći je bio Rejhan Šmrković (30:27.6). Od ostalih srpskih takmičara najbolji rezultat je imao Miloš Milosavljević koji je bio četvrti sa vremenom 30:41.9

U ženskoj konkurenciji publika je mogla da prati duel Marije Ntanou i Anje Ilić koje su sve vreme trke bile skoro izjednačene tako da je pobednik odlučen u foto finišu. Marija Ntanou je stazu prešla za 38:53.4 dok je Anja Ilić bila 0.4 sekundi sporija. Takmičarka iz Hrvatske Vinka Kovačić je bila treća, Sanja Kusmuk iz BiH četvrta a Anastasija Vojinović je stigla peta.

Anja Ilić je na ovoj trci osvojila 118.23 FIS bodova što je najbolji rezultat koji su smučarke iz Srbije imale u ovom sportu.

 

Poslednjeg dana takmičenja takmičari su ponovo bili na stazi Jelena Anžujska gde je na programu bila disciplina sprint – skejt. U muškoj konkurenciji je posle dugo vremena startovao i proslavljeni biatlonac Milanko Petrović a prvo mesto je u kvalifikacijama ponovo pripalo Milošu Milosavljeviću. Drugi je kroz cilj prošao Milanko Petrović a treći je stigao Aleksandar Jelić. U finale je uspeo da se plasira i Dževad Hadžifejzović. U finalu Miloš Milosavljević je ponovio uspeh od petka osvojivši prvo mesto, Aleksandar Jelić je bio drugi a Dževad Hadžifejzović je osvojio treće mesto.

Sprint trka u ženskoj konkurenciji je takođe bila izuzetno zanimljiva. U finale su se plasirale Marija Ntanou, Anja Ilić, Dora Kurečić i Anastasija Vojinović. Razlika između prve dve takmičarke je bila svega 0.88 sekundi. Finalna trka je donela dosta uzbuđenja, Dora Kurečić je iskoristila svoju priliku i probila se na prvo mesto, Anja Ilić je ponovo bila druga dok je Anastasija Vojinović zauzela treće mesto.

Organizatori su se potrudili da takmičarima pruže maksimalne uslove kako za trening tako i za samu trku a posebnu draž je predstavljalo takmičenje za decu gde je svoje svoje znanje i umeće pokazalo više od tridesetak mališana iz SK Zvezda i SK Zlatibor. Mališani su se takmičili u disciplinama distanca i sprint (klasika i skejt). U ženskoj konkurenciji najbolje rezultate su imale Emilija Bućić, Aleksandra Ružić, Anđela Jovanović i Milen Buišić. Među dečacima su se izdvojili Nikola i Miloš Đorđević, Đorđe Paunović i Novica Jovanović.

Medalje i pehari su najboljim takmičarima dodeljeni na bazenu Vile Darik na Zlatiboru. Pehare i medalje je najboljima uručio Momir Lazarević, predstavnik lokalne samouprse. On je pozdravio sve takmičare i poželeo im puno uspeha u daljim takmičenjima i prijatan boravak na Zlatiboru. Svi takmičari su saglasni da se Zlatibor odlično pokazao kao destinacija za trening i takmičenje u nordijskim disciplinama zimi i za ski-rol takmičenja leti i da su ćlanovi Smučarskog kluba Zvezda odlično organizovali ovo takmičenje.