Seminari Turizam Video

28. savetovanje veterinara na Zlatiboru

U četvrtak, 7.septembra na Zlatiboru je počelo 28.savetovanje veterinara Srbije.  U tri dana je planirano trideset predavanja u četiri tematske celine tako da će se govoriti stanju i perspektivama veterinarske službe u Srbiji, kakva je aktuelna epizootiološka situacija u Srbiji, zatim će se razmatrati zdravstvena zaštita i reproduklcija farmskih životinja a biće reči i o aktuelnim trendovima u proizvodnji i prometu hrane za životinje.

Na savetovanju će biti organizovane i četiri radionice na kojima će biti obrađene praktične teme, kao što su uloga veterinara u upravljanju reproduktivnim zdravstvenim statusom na farmi mlečnih krava; bezbednost i kvalitet namirnica životinjskog porekla; kastracija pastuva; i veštačko osemenjavanje pasa. Ovogodišnjem savetovanju će prisustvovati više od tri stotine veterinara iz Srbije i regiona.

Savetovanje je otvorila dr vet. med. Emina Milakara vd direktor Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ona je prisutnima prenela pozdrave ministra Nedimovića i njegovog tima.

Na otvaranju savetovanja prisutnima se obratio i dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i predsednik veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković.

Jedna od najzlačajnijih tema ovogodišnjeg savetovanja će biti digitalizacija uprave za veterinu kako bi se ova oblast unapredila.

Emina Milakara vd direktor Uprave za veterinu je za zlatibor.tv izjavila da će ove godine biti završen projekat digitalizacije čime će veterinrska služba postati jedna od modernijih u regionu.

“Izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju znači da su životinje koje idu u promet ili idu na linije klanja zdrave i da nisu lečene i da kao takve ulaze u lanac ishrane, istakla je direktorka Milakara.

Miodrag Milković, predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije je za zlatibor.tv izjavio da je ova aplikacija važna prvenstveno za vlasnike životinja jer smanjuje njihove obaveze. U postojećim pravilima vlasnici životinja su bili odgovorni za kretanje životinja, što je predstavljalo poseban problem prilikom prodaje jer su prodavci morali da dobiju potvrdu od kupca da je životinja stigla na odrednicu. Milković je rekao da je ova aplikacija značajna i zbog uvođenja reda i discipline kada su u pitanju dijagnostička ispitivanja za životinje koje su u prometu čime će biti jasnija situacija kada je u pitanju bezbednost hrane.

“Ova aplikacija je dugo očekivana i svakako će biti veliko olakšanje za terenske veterinare kada je u pitanju kretanje životinja a svakako i veoma pozitivno za vlasnike životinja, istakao je Milković.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku EU koja je obezbedila 1,3 miliona evra. Cilj je formiranje integrisanog sistema koji će biti obezbeđena efikasnija kontrola prehrambenih proizvoda životinjskog i biljnog porekla, koji su proizvedeni ili uvezeni u Srbiju. Novi sistem će ubrzati i olakšati prikupljanje, analizu i dalju distribuciju podataka. Na ovaj način je planirano i da se obezbdi neposrednija kontrola informacija, geografsko povezivanje podataka, kao i napredan sistem kontrole zasnovan na riziku. Upotreba integrisanog sistema će omogućiti pravovremeno izveštavanje i alarmiranje.

Konfiguracija svih aplikacija je osmišljena tako da su svi podaci tabelarno prikazani, a dodavanje novih podataka ne zahteva nova programiranja i usmereno je ka konstantnom unapređenju sistema. Automatsko povezivanje u realnom vremenu sa bazama podataka koje koriste Agencija za privredne registre i Republički geodetski zavod i Ministarstvo (Registar poljoprivrednih gazdinstava) doprinosi sveobuhvatnoj kontroli bezbednosti hrane. Veliki deo aktivnosti koji se odnose na kontrolu bezbednosti hrane vode različita odeljenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine preko svojih inspekcijskih, poljoprivrednih, stručnih i savetodavnih službi koje, u većoj ili manjoj meri, koriste informacione tehnologije za upravljanje, kontrolu i nadzor. Dosadašnja praksa je pokazala da manuelni unos skoro 80% podataka za održavanje 87 različitih registara i evidencija značajno usporava rad službi i čini ih nedovoljno efikasnim. Zbog kompleksnosti polja bozbednosti hrane, novi informacioni sistem obuhvata dizajn više od 76 novih i redizajn 11 postojećih softverskih modula i njihovu integraciju u konzistentan održivi informacioni sistem.

Ovako postavljen sistem povezuje sve službe, podaci su dostupniji, a čitav sistem pregledniji i transparentniji. Pored toga što će podaci biti protočniji i transparentniji i što će Ministarstvo moći mnogo bolje i kvalitetnije da koristi resurse, od velikog društvenog značaja je dostupnost podataka za javnost. Građanima će, po završetku projekta, na internet portalu biti dostupne informacije o hrani biljnog i životinjskog porekla, o zdravstvenom stanju životinja i bilja, proizvodnji semena i sadnog materijala i sl.