Manifestacije Najave Turizam

Salon vina u hotelu Mona

Na Zlatiboru će 4.avgusta biti organizovan Salon vina u hotelu Mona. Ovu manifestaciju  hotel Zlatibor Mona organizuje u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, a uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u okviru projekta „Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja” finansiran od strane Evrospke Unije.

Ovo će biti peti salon, a svoju ponudu će prezentovati domaći i regionalni proizvođači vina,lokalni proizvođači rakija, ali i mali tradicionalni proizvođači hrane iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, biće održana predavanja i edukativne radionice na kojima će učesnici imati priliku da degustiraju predivna jela koja kuvari hotela Mona pripremaju upravo od namirnica tih malih prizvodjača ukomponovanih sa vinima i rakijama.

Radionice će voditi kolege iz Udruženja somelijera Zlatiborskog okruga, zatim Udruženja somelijera Srbije i osnivači bloga Rakija uglavnom. Cilj salona je da približi domaće proizvođače vina i rakije i male proizvođace tradicionalnih proizvoda ugostiteljima Zlatibora i regiona, ali i gostima koji će moći da degustiraju proizvode na licu mesta.

U okviru salona, biće otvorene izložbe u saradnji sa bibliotekom Ljubiša R. Đenić iz Čajetine i Međunarodnom kolonijom umetničke keramike iz Zlakuse.

Nekoliko godina u nazad, Hotel Zlatibor MONA je prepoznala značaj ukljušivanja lokalnih dobavljača u ponudu hotela kao bitan element lokalnog održivog razvoja, ali i jedinstvene ponude. Sam koncept, u svetu poznat kao Slow Food koncept (negovanje proizvodnje tradicionalnih namirnica i jela, upakovano na moderan način) jeste pravac u kojem Hotel Mona želi da se gastronomska ponuda hotela i ponuda Zlatibora razvija. Prvi projekat sa ovakvim konceptom je Planinski doručak realizovan od strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor i finansiran od strane USAID-a.

U predstojećem periodu, plan je osnivanja tzv. Zlatiborske Convive (lokalanog udruženja za razvoj i negovanje proizvodnje tradicionalnih namirnica i jela) koja treba dodatno da afirmiše ovaj značajan koncept i time pomogne loklanim proizvođačima u plasmanu svojih proizvoda kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou.