Republika Vesti

Osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića

Ovih dan se navršilo osam meseci od ubistva lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (SDP) Olivera Ivanovića, a zvaničnih informacija u vezi s napretkom istrage nema. GI SDP je upozorila da napretka nema da bi se ubistvo Ivanovića zaboravilo i zataškalo. Istovremeno, obećanja koja su zvaničnici davali o tome da će ubistvo biti rasvetljeno ili da će makar biti otkriveno više informacija o napretku istrage – i dalje nisu ispunjena.

Građanska inicijativa SDP poručila je danas da članovi, simpatizeri, porodica, prijatelji neće dozvoliti da se ubistvo lidera Olivera Ivanovića zaboravi, i sa mesta gde je ubijen ponovo su upitali predstavnike Prištine, Beograda i međunarodne zajednice ko ga je ubio.

GI SDP je u saopštenju navela da zvaničnih informacija u vezi sa istragom i dalje nema, kao i da oprema koju je istražno odeljenje Kosova uzelo nije vraćena.

“Osim medijskih širenja dezinformacija i prepucavanja, sudski proces očigledno stoji, a to sve sa jednom namerom – da se mučko ubistvo Olivera Ivanovića zaboravi, zataška ili nažalost sa njegovim ubistvom istrguje, što smo od samog početka na te mogućnosti i ukazivali”, navodi se u saopštenju.

Istragu su nakon zločina vodili srpski i albanski tužilac na Kosovu, ali ju je ubrzo preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova. Ovo tužilaštvo iz meseca u mesec daje iste odgovore na pitanja kako napreduje istraga – da je saslušan “značajan broj svedoka”, ali da novih saznanja u istrazi nema.

Paralelnu istragu u Srbiji vodi i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, al i ni oni do danas nisu saopštili mnogo.

Ipak, tužilaštva se međusobno “optužuju” da druga strana koči istragu, i mesecima prebacuju odgovornost jedni na druge.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred prostorija inicijative u Kosovskoj Mitrovici sa pet hitaca iz vatrenog oružja.

Dan nakon Ivanovićevog ubistva oglasila se Kosovska policija i navela da je preuzela video zapise sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u kome je sedište GI SDP. Iz onoga što je do sada izneto u javnost, kamere nisu zabeležile trenutak samog ubistva jer tada nisu radile, a jedini trag o kom se govorilo je automobil iz kog je navodno pucano u Ivanovića.

Gotovo mesec dana nakon preuzimanja ovih video snimaka uhapšena su dvojica policajca osumnjičenih da su manipulisali dokazima na mestu ubistva Ivanovića. Ipak, oni su pušteni iz pritvora, ali javnost nije obaveštena da li je „manipulacije dokazima“ bilo, kao ni da li bi ta manipulacija mogla da presudno utiče na istragu. Jedina poznata informacija je da su oni vraćeni na posao nakon što im je istekla suspenzija.

Kako je Insajder ranije pisao, upečatljiva su obećanja koja su davali srpski i kosovski zvaničnici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta je najavljivao da će izaći u javnost s informacijama u vezi s ubistvom Ivanovića, što se nije obistinilo ni jednom.

Obećanja da će saopštiti rezultate istrage davao je i predsednik Kosova Hašim Tači, s najavom da će “izaći s konkretnim rezultatima, zbog kojih će mnogi dobiti glavobolju i na Kosovu i u Beogradu”. Ni do toga nije došlo.

Izvor: Beta, Insajder