Ekonomija Lokalna privreda Vesti Video

Prekinuta javna rasprava o Parku prirode Zlatibor

U velikoj sali opštine Čajetina 1.juna je trebalo da se održi javna rasprava o Parku prirode Zlatibor. Projekat su trebali da predstave Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra, Aleksandra Došlić, načelnik sektora za zaštićena područja i ekološku mrežu, Slavica Stojanović glavni pravnik Ministarstvo poljoprivrede i Dragana Ostojić, načelnik Načelnik Odeljenja za prirodna dobra, predeone vrednosti i prostorno-plansku dokumentaciju u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

 

Javnoj raspravi je prisustvovao veliki broj Zlatiboraca, čija imanje se nalaze na području budućeg parka prirode. Prisutnima se na početku obratio Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra poljoprivrede.

“Vlada je donela predlog Uredbe o proglašenju Parka prirode Zlatibor. Mi smo na tu temu održali i sastanak sa predstavnicima opštine Čajetina, gde smo, u 99% slučajeva, usaglasili ovu uredbu, o kojoj ćemo danas ovde i pričati.”

Aleksandra Došlić je na početku dala kratak pregled razvoja ovog projekta, koji je započet 2005.godine, a građani su negodovali zbog kratkih rokova za prijavu prigovora. Kao jednu manu istakli su i činjenicu da je oglas u novostima objavlje 19.maja a da je javna rasprava počela 10.maja i da veliki broj građana nije mogao na vreme da se informiše o aktivnostima Ministarstva na ovu temu.

“Danas na obroncima planine Zlatibor, koju je Zavod petnaest godina istraživao uz pomoć svih vas predstavimo prirodne vrednosti i podsetimo se svi zajedno zašto u stvari štitimo planinu Zlatibor” rekla je Dragana Ostojić. Tu je njeno izlaganje prekinuto pitanjima “Od koga štitite Zlatibor”.

Kako je za raspravu planirano vreme od dva sata, od 14 do 16 časova, prisutni su svako uopštavanje predstavnika ministarstva videli kao način da se potroši vreme kako ne bi mogli da govore o konkretnim prigovorima. Zlatiborci su bučno protestvovali.

Slobodan Erdeljan je zatim prekinuo raspravu pre no što je ona suštinski i počela rekavši:

“Pošto nemamo uslove da održimo ovu javnu raspravu, pišite nam sve šta mislite o ovome. Mi ćemo razgovarati, ali ovako ne.” Potom su predstavnici Ministarstva napustili salu.