Vesti

Saopštenje NUNSa i UNSa povodom napada na novinarke Pinka

Povodom napada na novinarke Pinka u subotu 16.septembra su se oglasila i novinarska udruženja. Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje fizički napad na novinarke TV Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović. One su danas napadnute tokom protesta Dveri ispred zgrade televizije TV Pink sa kojeg su ove dve novinarke izveštavale.

NUNS pozdravlja hitru akciju policije i privođjenje vinovnika ovog teškog incidenta, kao i brzu reakciju samog ministra policije dr Nebojše Stefanovića koji je u vanrednoj emisiji na Televiziji Pink oštro osudio nasilje nad novinarima. Očekujemo da će policija i ubuduće brzo reagovati u sličnim situacijama a da će ministar Stefanović svojim autoritetom doprineti da se mnogi nerazjašnjeni napadi na novinare što pre razreše.

NUNS i ovom prilikom ukazuje da se u sve složenijoj atmosferi u društvu iz dana u dan pojačavaju pritisci i napadi na novinare i medije i apeluje na građane da svoje nezadovoljstvo ili političko opredeljenje ne izražavaju nasilnim metodama. Istovremeno, od svih javnih aktera, posebno od funkcionera i pripadnika političkih stranaka očekujemo da, bez obzira na sud o kvalitetu rada medija ili pojedinih novinara, pokažu demokratičnost i visok stepen toleranacije i političke kulture.

Slično saopštenje je objavilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) kojim se najoštrije osuđuje nasilje nad novinarkama Televizije Pink, koje se desilo tokom protesta Dveri i traži da odgovorni budu kažnjeni. Kako je UNS-u rekao urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić udarac pesnicom oborio je Gordanu Uzelac na zemlju, dok je u potiljak udarena Mara Dragović. Obe novinarke, navodi Gmitrić, pratile su događaj sa drugim ekipama, imale su mikrofone sa oznakama TV Pink i bile uz snimatelje na koje su bacane kamenice i flašice vode.

“Novinarke nisu napadnute kad su izlazile iz televizije, nego su pratile događaj sa drugim ekipama. Gordana Uzelac je pala posle udarca pesnicom. Momak iz obezbeđenja TV Pink koji je to video je istrčao, uleteo u masu i uneo je u televiziju”, kaže Gmitrić.

Gmitrić je potvrdio da su novinarke dale iskaze policiji i da su odvezene u hitnu pomoć. UNS zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti ovog incidenta. UNS podseća da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica, a ovo je drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu. U maju ove godine novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani.