Društvo Ekologija Osnovac

4.sednica Eko-odbora OŠ Dimitrije Tucović

U četvrtak, 2.3.2017.godine u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini održana je četvrta sedica Eko-odbora. Na sednici je usvojen zapisik sa prethodne sedice, analizirane su aktivnosti realizovane u prethodnom periodu, razgovaralo se o aktivostima za naredni period. Središnji deo sednice činilo je predavanje predstavnika stručne službe Lovačkog društva „Zlatibor“ iz Čajetine, Miluna Melovića, inženjera šumarstva. Tema predavanja bila je „Zaštićene životinjske vrste Zlatibora, sa osvrtom na manifestaciju Sabor lovaca i lov uopšte“.

Mr Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko-škole podsetila je prisutne na aktivnosti koje su realizovane u periodu januar-mart. Članovi Ekološke sekcije starijih razreda (osmi razred) su zajedno sa decom u vrtiću „Radost“ u Čajetini obeležili Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31.januar. Učenici su se uključili i u kreativni Eko-paket Tetra Pak konkurs, čija je tema „Život u eko-gradu“, i vredno izrađuju svoje radove. Takođe, učenici mlađih razreda uključili su se u Tojota projekat „Veliki lov na biljku“ , zajedno sa svojim učiteljima. Do 10.aprila raspisan je i konkurs Mladi eko-reporteri, koji ima za cilj uključivanje učenika u ekološke probleme u sredini u kojoj žive, koje je potrebno da zapaze i da predlože njihova rešenja. Ove godine učenici će izveštavati o selekciji otpada.

Milun Melović, inženjer šumarstva i predstavnik stručne službe Lovačkog društva „Zlatibor“ iz Čajetine, upoznao je prisutne sa radom udruženja, njegovim počecima i načinom funkcionisanja. Nakon toga, prisutni su slušali o zaštićenim životinjama Zlatibora, gde je Melović istakao veliku saradnju sa NP „Tara“, kao i sa Parkom prirode „Mokra gora“. Veliki broj životinja koje su bile zastupljene na području Zlatibora nestale su ili je njihova koncentracija smanjena usled delovanja ljudskog faktora, dok je trajno zaštićena vrsta medved. Manifestacija „Sabor lovaca“ traje već 35 godina, i nekada je nosila naziv „Hajka na vuka“. Ovaj naziv je ukinut baš zato što se u lovu doslovno poštuju pravila lova i što u sebi nosi prizvuk nasilja nad životinjama. Za tih 35 godina odstreljeno je 9 vukova. Trenutna kvota na celom lovištu je 10-12 vukova, a kvota za odstrel je 5, prema planskoj dokumentaciji i pod nadzorom nadležog ispektorata.

„Sabor lovaca“ je turistička manifestacija, koja ne može ugroziti prisustvo vuka na lovištu jer se sve odvija prema planu, istakao je Melović. Prisutni su upoznati i sa lovom srneće divljači do koga dolazi zbog prenamnožavanja vrsta. Lovom se svode na optimalan broj jedinki. Mnogi postavljaju pitanja da li dolazi do narušavanja biodiverziteta odstrelom životinja, a lovci smatraju da se odstrel planski vrši tako da se ne narušava ravnoteža. Melović ističe da su velike štete prouzrokovane na automobilima udarom srneće divljači noću u njih. Nakon predavanja usledila su pitanja: Koliko ima članova udruženja, Kako lovci znaju da je jedinka sa lošim genima, Da li je dozvoljena upotreba vabilica u lovu. Članovi Eko-odbora su izrazili veliko zadovoljstvo zbog održanog predavnja i razrešili mnoge nedoumice. Melović je školi poklonio dve knjige o zlatiborskom lovu i lovcima po jednu za Eko-odbor i za biblioteku škole.

Za naredni period predviđeo je obeležavanje Dana šuma i Dana voda (21, 22.mart), kada će u Domu kulture biti održana priredba u okviru projekta „Zlatibore, pitaj Taru“. Za te datume predloženi su i izleti na Rzav i šetnje šumom, o čemu će kasnije biti dogovora. Dan zdravlja biće obeležen 7.aprila, a Dan planete Zemlje 22.aprila (predlog je da se ovaj datum poveže sa aktivnostima „Zelenog saveta“). Takođe, aktivno se priprema eko-vašar koji će se realizovati poslednjeg nastavnog dana školske godine.

Jagoda Jeremić