Društvo Humanost i solidarnost

Besplatan boravak za decu iz Prijedora

Članovi udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama “Neven” iz Prijedora trenutno borave u konačištu “Sunce” na Zlatiboru. Njihov besplatan boravak omogućen je zahvaljujući uspešnoj saradnji konačišta i Udruženja “Izdavači i vozači sa srcem”, koji su bili inicijatori pokretanja ove humanitarne akcije.

Pored konačišta “Sunce”, koje je rado prihvatilo da u svom objektu ugosti članove udruženja “Neven”, u ovu akciju su se uključili “Zlatiborski konaci” koji su deci omogućili besplatno korišćenje velnes i spa centra, Dino park, kao i ranč Zova. Nikola Novaković, direktor konačišta “Sunce” je izrazio nadu da će njihov gest poslužiti kao primer dobre prakse, te da će se i ostali izdavaoci smeštaja priključiti ovoj akciji.

“Akciju smo pokrenuli sa Udruženjem “Izdavači i vozači sa srcem”. Tako smo svim osobama sa posebnim potrebama pružili besplatan smeštaj u našem objektu, na neodređen broj dana. Raduje me što su opština Čajetina i TO „Zlatibor“ prepoznale ovu akciju kao bitan tarapeutski faktor za ovu decu kojima Zlatibor dosta znači. Većina njih ovde je prvi put“, dodaje Novaković.

Za ovu humanitarnu akciju koju je pokrenulo Udruženje “Izdavači i vozači sa srcem“, Vesna Berić, predsednik Udruženja roditelja sa posebnim potrebama “Neven“ iz Prijedora saznala je preko društvenih mreža. Da postoji mogućnost da dest dana potpuno besplatno borave na Zlatiboru fascinirala je korisnike, ali i njihove roditelje i staratelje.

“Roditelji i staratelji djece su sa puno povjerenja dozvolili da dovedem djecu na Zlatibor, jer su znali na šta dolaze. Da dolaze u jednu predivnu kućnu atmosferu, da dolaze kod ljudi velikog srca. To je za njih i rehabilitacija i rekreacija, oporavak, a ujedno i socijalizacija. Kao što vidite, oni su 24 sata upućeni jedni na druge. Mislim da fantastično funkcionišemo i da nismo na teret osoblju. Oni nam kažu da smo zaista dobri i da smo dobrodošli uvjek“.

Da je pomenuta akcija imala dobar efekat najbolje govore utisci dece.

“Drago mi je što sam prvi put ovdje i što sam upoznala ovako divno osoblje. Zahvaljujem se direktoru, kuharima i svima koji su prema nama dobri, što su nam obezbjedili ovako dobar smještaj i sve ostalo. Meni je ovdje ljepo i ja bih rado opet došla“, zadovoljno ističe je Sevdina Musić. Sa njenim mišljenjem složio se i Nebojša Dujčinović, dodajući:

“Sviđa mi se ovde. Družimo se, pričamo, igramo društvene igrice. Prvi put sam ovdje i voleo bih opet da dođem“.

Sa sprovođenjem ove akcije nastaviće se i ubuduće, a konačište “Sunce“ uskoro će ugostiti još 40-oro dece iz Republike Srpske, u nadi da će na ovaj način uspeti da i kod drugih probude osećaj saosećajnosti i humanosti.

Izvor: zlatiborpress.rs