Događaji Društvo Politika Servisne informacije Vesti Zdravlje

Saopštenje opštine Čajetina

Povodom protesta koji je održan u Sirogojnu oglasila se i opština Čajetina saopštenjem koje prenosimo u celosti:

Na 54. sednici Opštinskog veća opštine Čajetina donet je zaključak da se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Zdravstvenom centru Užice uputi zahtev opštine Čajetina da se ambulanta u Sirogojnu ne zatvara, kao i da režim rada ove zdravstvene ustanove bude kao i do sada.

Opština Čajetina zahteva od Ministarstva zdravlja da prestane zatvaranje seoskih ambulanti i uništavanje malih sredina iz unutrašnjosti.

Zakonska rešenja koja se sprovode po nalogu Ministarstva zdravlja pogubna su za celu Srbiju i opstanak stanovništva na selu.

Opština Čajetina samo prošle godine uložila je preko 5 miliona dinara u adaptaciju ambulante u Sirogojnu, kao i sredstva za nabavku sanitetskih vozila. Na svaki način pokušavamo da urazumimo regionalne i republičke zdravstvene institucije da se opredele sredstva za seoske ambulante i apoteke.

Opština ne može da utiče na kadrovski plan Zdravstvenog centra, na politiku koju vodi resorno ministarstvo i odluku da ambulanta u Sirogojnu sada radi 2 puta nedeljno. Više nemamo mogućnosti, dok Zdravstveni centar ne prenese prava nad Domom zdravlja Čajetina na lokalnu samoupravu. Sam proces kasni zbog zastoja u Zdravstvenom centru.

Sa druge strane, Opštini stalno stižu zahtevi od Zdravstvenog centra Užice da finansira lekare. Sistem primarne zdravstvene zaštite na teritoriji opštine Čajetina je pripremljen i kada Dom zdravlja pređe na Opštinu, odmah će se krenuti u realizaciju i sva sela će dobiti adekvatnu uslugu.

Zbog objavljenih neistinitih informacija, koje su izneli nesavesni građani Sirogojna, ovim putem izvinjavamo se direktoru ustanove “Staro selo Sirogojno”.

Opština Čajetina