Izbori Politika Vesti

Kosjerić – rezultati lokalnih izbora

Građani Kosjerića su danas birali 27 odbornika lokalne skupštine glasajući za neku od devet izbornih lista koliko ih je uzelo učešnje na ovim izborima. Iako se radilo o lokalnim izborima očigledno je da su ulozi bili znatno veći. I vlast i opozicija su mobilisali sve svoje resurse kako bi izborili što bolji rezultat. Što se tiče regularnosti izbora o tome će se znati više kada se predaju izborni materijali ali nezvanično se govori da su deljeni paketi glasačima kao i da je u gradu primećeno nekoliko džipova sa zatamnjenim staklima.

Prema nezvaničnim rezultatima koalicija SNS-SPS-SDPS je osvojila 32% glasova, koalicija DS-LDP-SPO je druga sa osvojenih 17% glasova, a zatim sledi grupa građana Za zdravu Srbiju koja je osvojila oko 12%. U mandatima novi saziv Skupštine opštine Kosjerić bi trebalo da izgleda ovako koalicija SNS-SPS-SDPS je osvojila 10 mandata, DS-LDP-SPO pet mandata, Stamatovićeva grupa građana “Za zdravu Srbiju” tri mandata koliko ima i DSS, Nova Srbija ima dva mandata, kao i Pokret socijalista i Srpska narodna partija Nenada Popovića.

Pokazalo se da građanski blok ima stabilnu podršku u ovoj opštini, a i Stamatovićeva grupa građana je imala veoma dobar učinak. Ostvarenim rezultatima bi mogli da budu zadovoljni i čelnici Pokreta socijalista, kao i Srpska narodna partija. S druge strane razlog za nezadovljstvo svakako mogu da imaju DSS koji je izgubio jedan mandat i Nova Srbija koja je izgubila dva mandata, kao i koalicija okupljena oko SNSa koja je izgubila jedan odbornički mandat.

Nezvanični rezultati lokalnih izbora u Kosjeriću

Kako niko po svemu sudeći nije osvojio nadpolovičnu većinu verovatno će već sutra početi pregovori o formiranju koalicije. Zasigurno je da sa SNSom neće pregovarati DS-LDP-SPO, Nova Srbija i GG Za zdravu Srbiju. Demokratska stranka Srbije nije se za sada izjasnila protiv saradnje sa SNSom. S druge strane imajući u vidu da su Pokret socijalista i Srpska narodna partija deo vladajuće koalicije na republičnom nivou velika je verovatnoća da će SNS uspeti da zadrži vlast u Kosjeriću.