Događaji Manifestacije Turizam Video

Koncert Riblje Čorbe – uvod u zlatiborsko slavlje


Koncert Riblje Čorbe na Kraljevom trgu je postavio visoke standarde ostalim izvođačima koji će nastupati na Zlatiboru za vreme praznika. Bora Đorđević je samo potvrdio po ko zna koji put da odlično peva i da je još bolji šumen.

Iako je koncert kasnio nekih dvadesetak minuta, publika je svakako uživala u nešto više od 120 minuta putovanja kroz istoriju zvanu četrdeset godina  Riblje Čorbe. Umesto uvoda Bora je otpevao pesmu “Ja ću da pevam”, a zatim je nastavio sa pesmom “Ja ratujem sam” i “Radiću šta god hoću”

Potom je ritam malo usporio sa pesmom “Napolju” sa albuma “Priča o ljubavi obično ugnjavi koji je verovatno stariji od većine koja je sinoć prisustvovala koncertu (album izdat 1988.godine). Pa su išle pesme “Jedino moje” i “Poslednja pesma o tebi”. Zatim je usledio povratak u sadašnjost a zlatiborska publika je dobila priliku da čuje tri pesme sa novog albuma koji izlazi u 2018.godini, “Da tebe nije”, “Smešan, grešan i pogrešan” kao i pesmu Mr Perfect što je bilo četvrto javno izvođenje ove pesme.

Posle novih ponovo su na red stigli stari hitovi kao što je “Dva dinara druže”, a numeru “Rekla je” Bora je najavio kao plačnu pesmu za devojčice. Ritam je ubrzala pesma “Avionu slomiću ti krila”. Publika je bila oduševljena kada je čula stihove “Neko mi je ukrao biciklo… a zatim su svi zajedno sa Borom pevali Amsterdam a u jednom trenutku su svi umesto Amsterdam zapevali Zlatibor. Potom je za strane turiste Bora Đorđević ovu pesmu otpevao prvo na engleskom a zatim sa crnogorski akcentom i na kraju čak i na ruskom. Pesma je završena refrenom popularne ruske pesme Kakaljinka. U brzom ritmu je usledila i pesma “Ostaću slobodan”

Ritam je usporio sa pesmom “Gde si u ovom glupom hotelu” a potom je Vicko izveo odlican gitarski solo a Bora je otpevao “Kada padne noć”. Pesma “Pogledaj dom svoj anđele” nikoga nije ostavila ravodušnim, i tu je trebalo da bude kraj koncerta. Ali Riblja Čorba je Riblja Čorba a publika je tražila bis.

“Nekada davno, ovde u blizini Čačka, nećete mi verovati ja sam bio mlad i to je bila najava pesme “Kad sam bio mlad”.  Potom je usledila “Ostani đubre do kraja” na kraju je usledila “Lutka sa naslovne strane” a kapela, koju je publika otpevala bez greške. Publika je potom bila podeljena neki su tražili da se peva Alkapone, drugi baba Jula ali je većina bila za pesmu “Kada hodaš”. I na kraju “svanulo je” uz pesmu “Dobro jutro” negde malo pre ponoći.

Riblja Čorba je pokazao da je bend za sve uzraste kao Politikin zabavnik, od 7 do 77 godina i tako je bilo sinoć na Zlatiboru.

Ovo muzičko druženje na Kraljevom trgu je poklon kompanije Pionir, koja ove godine obeležava jubilej, sto godina postojanja. Za ozvučenje je bila zadužena ekipa iz kompanije StageSystem koja se potrudila da zvuk bude odličan.